Prima etapă a proiectului ”Descoperă orașul Șimleu Silvaniei!”, dedicat elevilor din mediul rural, s-a încheiat la finalul acestui an școlar. Beneficiari au fost 240 de elevi sălăjeni din comunele Hida, Gâlgău, Vîrșolț, Halmășd, Românași, Valcău de Jos, Lozna, Benesat, Năpradea, Băbeni și Măeriște.

„Am avut ocazia să cunoaștem copii de toate vârstele, de la clasa pregătitoare la ultimul an de liceu. Cei 240 de elevi care, împreună cu învățătorii și profesorii lor, au devenit partenerii noștri în proiect, au descoperit istoria, cultura și viața economică a celui mai frumos oraș al Sălajului – Șimleu Silvaniei. Le mulțumim tuturor participanților pentru implicare, de la micii noștri vizitatori la directorii de școli și, în special, primăriilor comunelor Hida, Gâlgău, Vîrșolț, Românași, Valcău de Jos, Lozna, Benesat, Năpradea, Băbeni și Măeriște, fără sprijinul cărora nu am fi putut să realizăm excursiile”, au precizat inițiatorii proiectului.

Proiectul ”Descoperă orașul Șimleu Silvaniei!” a pornit de la ideea că, înainte de a descoperi lumea largă, este nevoie să ne cunoaștem locurile natale, rădăcinile trecutului care să ne dea forța de a ne construi viitorul oriunde în lumea largă.

Astfel, elevii din satele sălăjene au vizitat: Cetatea Bathory, Sinagoga care găzduiește Muzeul Holocaustului, Biserica Romano-Catolică unde a fost botezat regele Poloniei – Stefanus Bathory, Statuia lui Iuliu Maniu din centrul orașului, casa în care s-a născut Iuliu Maniu, Parcul Central unde este amplasată copia Sfintei Treimi – cea care a protejat șimleuanii de ciumă, Bustul lui Corneliu Coposu, precum și Copacul Prieteniei Israel-România; au vizitat pivnițele Podgoriilor Silvania aflate la 60 de metri sub pământ și au învățat cum se face cel mai bun vin spumant românesc. La final, elevii sălăjeni au cunoscut întregul proces de fabricare a mobilei de lux Simex – brand cunoscut la nivel internațional.

”Prin proiectul derulat de Asociația Sălăjenii Contează am reușit să ajungem la 240 de elevi din tot județul, care au experimentat cunoașterea orașului de lângă noi – din punct de vedere istoric, cultural, economic. Totodată, noi, ca organizatori, am avut posibilitatea să cunoaștem direct produsul școlii sălăjene și pot să spun că elevii care au participat la excursiile noastre sunt excepționali. Prin modul în care s-au prezentat, prin interesul față de istorie, geografie, față de procesele tehnologice cu care au luat contact, prin receptivitatea de care au dat dovadă, mi-au inspirat încredere în generațiile care vin de pe băncile școlii. Le mulțumesc pentru asta și le spun un singur lucru: sunt mândru de voi, de profesorii voștri și de părinții voștri. Succesul acestor excursii ne obligă să nu încheiem aici, ci să continuăm și în anul școlar viitor” , este mesajul lui Lucian Bode, președintele Asociației Sălăjenii Contează.

Articolul precedentO nouă avertizare meteo! Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică
Articolul următorEvaluare Națională 2019: Peste 1.800 de elevi din Sălaj susțin azi prima probă