Acasă Actual 41 de unități medicale vor face tromboliză intravenoasă. Spitalul din Zalău, inclus...

41 de unități medicale vor face tromboliză intravenoasă. Spitalul din Zalău, inclus pe lista celor care vor efectua procedura

Spitalul Județean  de Urgență Zalău va fi inclus în programul de tromboliză intravenoasă. Ministerul Sănătății a publicat lista cu cele 31 de unităti sanitare ce vor fi cuprinse în Programul Național AP-AVC.

Potrivit proiectului de ordin publicat de Ministerul Sănătății, 41 de spitale vor face tromboliză intravenoasă pentru pacienții cu accident vascular cerebral (AVC) acut. Tromboliza este o perfuzie ce le este administrată pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic. Practic, substanţa dizolvă cheagul format pe vasul de sânge. Programul va fi extins la nivel național, dacă noul proiect trece nemodificat de faza dezbaterii publice.

Patru persoane mor în fiecare zi din cauza unui accident vascular cerebral, motiv pentru care autoritățile au decis extinderea programului. Conform documentului citat, numai în cinci județe din România nu se va realiza intervenția. “Scopul includerii celor 31 de noi unități sanitare în AP-AVC este un demers ce își propune să operaționalizeze la nivel național AP-AVC. Vine în întâmpinarea unei probleme de o importanță definitorie pentru sănătatea publică din România. Anterior acestei modificări, AP-AVC se desfășura într-un număr de zece unității sanitare pe raza a 6 județe și a Municipiului București. În urma modificărilor aduse prin prezentul proiect de ordin, rețeaua de unități sanitare capabile să ofere tratament acut intervențional prin tromboliză intravenoasă pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut va fi extinsă în 41 de spitale. Se află pe raza a 36 de județe și a municipiului București”, se arată în referatul proiectului.

Încă 31 de centre au fost propuse. Aici pacienţii vor putea beneficia de singura procedură medicală care le poate salva viața în caz de AVC, tromboliză intravenoasă.

Este vorba de: Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Carol Davila” București, Spitalul Clinic de Urgență București, Institutul Clinic Fundeni București, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. Pe listă sunt și: Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Spitalul Județean de Urgență Pitești, Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul Județean de Urgență Bistrița, Spitalul Județean de Urgență Brăila, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța, Spitalul Județean de Urgență “Dr. Fogolyán Kristóf” Sf. Gheorghe, Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Galați, Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Spitalul Județean de Urgență Deva, Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Județean de Urgență Slatina, Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, Spitalul Județean de Urgență Zalău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Județean de Urgență Alexandria, Spitalul Județean de Urgență Tulcea, Spitalul Județean de Urgență Vaslui, Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad, Spitalul Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” Focșani, Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu și Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani.

Potrivit sursei citate, sunt vizate spitalele care au serviciul de neurologie 24 de ore din 24, paturi cu monitorizare cardiovasculară, computer tomograf, personal calificat pentru aplicarea procedurii şi secţie de neurologie de urgenţă.

Articolul precedentSălaj: Două cazuri de gripă, confirmate în județ
Articolul următorUPDATE Accident de circulaţie la Şimleu. Trei persoane, transportate la spital