Autorităţile locale şi judeţene şi reprezentanţi ai partidelor politice au depus, azi, 9 septembrie, jerbe de flori la cele două monumente din Treznea dedicate martirilor din septembrie 1940, din cimitir şi sat, ceremonialul de comemorare încheindu-se cu defilarea trupelor, pe acompaniamentul muzical asigurat de Fanfara Promenada din Zalău.

În fiecare an, în 9 septembrie, sălăjenii îi comemorează pe cei 86 de eroi martir, masacraţi în 1940 de armata hortystă, în localitatea Treznea.

Un ceremonial militar şi religios a avut loc azi, la cimitirul şi monumentul martirilor din Treznea, numele victimelor fiind citite de preotul satului, în slujba de pomenire de la mormântul lor comun.

„Nouă, celor de azi, autorități locale și județene, ne revine datoria de comemora, la fiecare început de toamnă, eroii martir de la Treznea, Ip și celelalte localități din județ afectate de tragediile din septembrie 1940. Chiar dacă simbolice, gesturile noastre, precum o jerbă de flori, onorul militar, prezența la monumentele dedicate și cimitirele unde se odihnesc acești eroi martiri sunt o datorie de onoare pe care nu avem cum s-o încălcăm”, a precizat prefectul Florin Florian, în cuvântul susţinut cu acest prilej.

Treznea se numără printre satele din Transilvania de Nord unde, în 1940, au avut loc masacre antiromâneşti. În noaptea de 8-9 septembrie 1940, trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupaţie cantonată în oraşul Şimleu Silvaniei au ucis cu bestialitate 86 de localnici de etnie română, de la copii până la vârstnici, care au fost puşi într-o groapă comună.

De asemenea, în 14 septembrie, manifestări similare vor avea loc, începând cu ora 12, şi în Ip, cea de-a doua localitate martir a Sălajului, aici numărul victimelor masacrului horthyst din septembrie 1940 fiind de 157.

Sursa Prefectura Sălaj

Articolul precedent„10 pentru siguranță!”, o campanie pentru siguranța elevilor, în școlile sălăjene
Articolul următorÎn Sălaj: numărul de înregistrări la Registrul Comerțului, în creștere