În perioada 12-13 noiembrie, în zona Jibou au acționat peste 50 de efective de polițiști și jandarmi, în scopul prevenirii și combaterii oricăror fapte de natură antisocială. Activitățile au vizat respectarea legislației în domeniul rutier, silvic, arme, ordine publică, economic, dar și crimă organizată.

 

În acțiunea cu efective mărite, pe lângă polițiști au fost cooptați și 21 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 84 de sancțiuni contravenționale, cele mai multe fiind la regimul rutier, însă au fost aplicate și 4 sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparatele de marcat electronice fiscale, 5 la Legea nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice și 3 la Legea nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de peste 42.000 de lei.

Imagine

De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de peste 20.000 de lei, respectiv 123,59 metri cubi de material lemnos, 14 cartușe deținute ilegal și suma de 140 de lei numerar nefiscalizat.

Imagine

Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au constatat o infracțiune în flagrant delict. Astfel, la domiciliul unui vânător autorizat, de 71 de ani, din Jibou, polițiștii au descoperit 14 cartușe de calibrele 16 și 20 mm, care erau confecționate artizanal.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor și se continuă cercetările, sub supravegherea unității de parchet competente.

Imagine

Totodată, polițiștii Biroului Silvic s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii de fals informatic, faptă prevăzută de art.325 din Codul penal, constând în aceea că, doi bărbați, de 57 și 37 de ani, unul din Cehu Silvaniei și altul din județul Satu Mare, în calitate de personal silvic, la data de 7 noiembrie, au reprimit o partidă de exploatare material lemnos situată în comuna Sălățig, implementând în aplicația informatică Sumal 2.0 un stoc de 50 de metri cubi de material lemnos în platforma primară, cu toate că, în fapt materialul lemnos nu exista.

În urma activităților investigative desfășurate de polițiștii Poliției Orașului Jibou și cei ai Secției 3 Poliție Rurală Jibou, au fost identificate persoanele bănuite de comiterea a 3 infracțiuni de furt și una de distrugere.

În dosarul penal în care se efectuau cercetări cu privire la fapta de distrugere, polițiștii au identificat persoana bănuită ca fiind un tânăr de 21 de ani din Jibou, care la data 13 iunie, aflat în incinta unei agenții de pariuri ar fi distrus ecranul unui aparat de tip slot machine, cauzând un prejudiciu de 1.570 de lei.

Într-un alt dosar, rămas inițial cu autori necunoscuți, a fost identificat un bărbat, de 32 de ani din Jibou, care este bănuit că la data de 26 octombrie, în timp ce se afla în cartierul Avram Iancu, din Jibou, ar fi sustras un telefon mobil, profitând de neatenția unei tinere, din comuna Creaca, cauzându-i un prejudiciu de 1.500 de lei, care a fost recuperat în totalitate.

De asemenea, un tânăr de 15 ani din comuna Gârbou este bănuit de faptul că, în noaptea de 1 spre 2 septembrie, ar fi forțat geamul unei clădiri folosită ca magazie de Școala Gemnazială nr.1 Gârbou, de unde ar fi sustras un malaxor electric, folosit la activitățile de renovare a clădirii respective. Bunul a fost recuperat și predat persoanei prejudiciate.

Tot un tânăr, în vârstă de 17 ani, din comuna Gârbou, este bănuit de faptul că, în noaptea de 11 spre 12 octombrie, ar fi pătruns pe un geam în incinta magaziei unități economice din localitatea Călacea, de unde ar fi sustras țigări și cartele SIM, în valoare de 530 de lei.

În toate cele 4 dosare, polițiștii continuă cercetările, în vederea administrării întregului probatoriu și dispunerii măsurilor legale.

Acțiunile desfășurate de polițiști au ca scop prevenirea și descurajarea comiterii de fapte antisociale și menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică.

Imagine

Imagine

Imagine

Sursa: Realitatea de Salaj

Articolul precedentFrăția gunoaielor, dama de lux. Triunghi amoros la Romprest: cuibușor de nebunii pe banii cetățenilor
Articolul următorTraficanți de substanțe interzise, în arest preventiv