Dacă în secolele trecute, hrana, securitatea și, uneori, apartenența erau singurele nevoi la care oamenii se gândeau, în societatea modernă aceste nevoi cad pe planul secund, deoarece sunt în mare parte satisfăcute fără efort, iar tot mai multe persoane tânjesc să își satisfacă nevoile de actualizare a sinelui.

În opinia cunoscutului psiholog Lenke Iuhoș, actualizarea de sine poate fi, în general, considerată ca fiind realizarea completă a potențialului creativ, intelectual și social al unuia prin acționare internă, și nu prin recompense externe, cum ar fi remunerația, statutul social sau puterea.

“Întrucât această nevoie se bazează pe capacitatea resurselor interioare pentru a ajunge la cea mai bună versiune despre tot ceea ce cunoaștem noi despre noi, este un proces personalizat, individual și variază major de la o persoană la altă, deoarece viteza de evoluție intelectuală, spirituală și creativă a oamenilor este diferită.

În societatea actuală, nu ne mai gândim așa de mult unde o să dormim la noapte, ce o să mâncăm mâine și nu ne mai întrebăm dacă o să fim tâlhăriți pe stradă, aspecte la care se gândeau strămoșii noștri probabil secundă de secundă în secolele trecute. Actualmente, trăim cea mai pașnică, cea mai prosperă, cea mai lipsită de grijă perioadă pe care a putut să o experimenteze omenirea vreodată, iar dacă majoritatea nevoilor de bază ne sunt satisfăcute, încercăm să ne identifică noi ținte, astfel încât să găsim fericirea, să ne găsim rostul în viață”, explică psihologul Lenke Iuhoș.

Actualizarea sinelui implică urmărirea excelenței

Totodată, specialistul afirmă că nevoile fiziologice se referă la lucruri care sunt necesare pentru supraviețuire, cum ar fi aerul pe care îl respirăm, alimentele pe care le consumăm și apa pe care o bem. Nevoile de siguranță sunt lucruri care ne fac să ne simțim sănătoși (sistem medical performant) și în siguranță fizică (confort în locuință etc.). În același timp, nevoile de dragoste sunt satisfăcute prin faptul că suntem ascultați, iubiți și acceptați de ceilalți din jurul nostru, nevoie care ajută foarte mult la dezvoltarea noastră personală, iar stima este câștigată prin faptul că ne simțim încrezători în puterile proprii și suntem respectați de cei din jur.

„În cele din urmă, atunci când toate aceste nevoi sunt satisfăcute, iar totul devine o rutină, unele persoane tind să intre în depresie deoarece și-au atins toate obiectivele și își satisfac regulat și fără griji toate nevoile din piramida lui Maslow. Actualizarea de sine este cel mai înalt nivel, ceea ce înseamnă că nu poate fi îndeplinită decât atunci când nevoile fiziologice, de siguranță, de iubire și de stimă sunt deja îndeplinite.

Conceptul de auto-actualizare se leagă de psihologia pozitivă prin legătura sa cu bunăstarea; așa cum v-ați imaginat deja, cei care sunt considerați auto-actualizați sunt, de asemenea, în general cu un nivel ridicat de bunăstare. Mai mult, actualizarea de sine implică urmărirea excelenței și a plăcerii. Această focusare pe excelență și pe plăcere, ca simptom al realizării potențialului maxim, explică legătura dintre actualizarea sinelui și bunăstare; dacă atingerea potențialului maxim este plăcută și plină de satisfacție, rezultă logic că bunăstarea va fi, de asemenea, afectată pozitiv”, declară psihologul Lenke Iuhoș.

Articolul precedentPoşta Română: Oficiile din întreaga ţară vor fi închise vineri, 24 ianuarie
Articolul următorPrinşi de poliţişti la volan fără permis de conducere