Doi afaceriști binecunoscuți din județul Sălaj- Ioan Huluban și Ioan Galiș – au fost condamnați, luni, de Curtea de Apel Cluj, la câte 4 ani de închisoare cu suspendare, pentru evaziune fiscală. Alături de cei doi, și-au primit pedepsele încă alți 4 inculpați: Viorel Știube – 4 ani cu executare, Stojka Francisc și Tiberiu Nicolae Olah – 4 ani cu executare, cei doi rămânând cu pedepsele pronunțate de Tribunalul Sălaj, în decembrie 2019, și Cina Stănescu – un an și 6 luni de închisoare cu suspendare. Știube, Stojka și Olah au fost acuzați de evaziune fiscală, în timp de Stănescu a fost inculpată pentru complicitate la evaziunea fiscală și spălare de bani. 

 

Celor șase inculpați li se interzice, pe o durată de 2 ani după terminarea executării pedepsei principale, dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Totodată, Ioan Huluban, Ioan Galiș, Știube Viorel, Stojka Francisc și Tiberiu Nicolae Olah sunt obligați totodată să achite un prejudiciu în valoare de 849.386,7 lei compus din: 461.095,64 lei TVA şi 388.291,06 impozit pe profit, la care se adaugă accesoriile aferente care se vor achita începând cu data scadenţei debitului şi până la plata efectivă a prejudiciului.

De asemenea, Ioan Galiș este obligat să plătească în solidar cu Ioan Huluban și Cina Stănescu către bugetul de stat, suma de 193.225,75 lei (din care 115.935,45 lei reprezintă TVA şi 77.290,30 lei reprezintă impozit pe profit), la care se adaugă accesoriile aferente care se vor achita începând cu data scadenţei debitului şi până la plata efectivă a prejudiciului.

Instanța a mai dispus luarea măsurilor asiguratorii ale sechestrului asupra oricăror bunuri mobile sau imobile aparţinând inculpaţilor și părților responsabile civilmente şi popririi (în limitele prevăzute de lege) sumelor de bani datorate cu orice titlu inculpaților și părților responsabile civilmente de către o a treia persoană, în vederea recuperării în întregime a prejudiciului creat bugetului statului prin comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, până la concurența sumelor reţinute ca prejudiciu prin hotărârea judecătorească.

 

Dosarul penal a fost deschis de către procurorii DIICOT Sălaj în 2014, în urma a 33 de percheziții domiciliare pe raza judeţelor Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanţa şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale structurată pe mai multe paliere, specializată în infracţiuni de delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al DIICOT de la acea vreme, anchetatorii suspectau că, începând cu anul 2010, pe raza mai multor judeţe, au funcţionat societăţi de tip „fantomă” controlate de către suspecţi, acestea societăţi fiind folosite cu scopul de eluda bugetul de stat, sumele de bani obţinute în urma activităţilor de evaziune fiscală şi delapidare intrând în posesia membrilor grupării.

“Aceste societăţi «fantomă» erau înfiinţate pe numele unor persoane cu o condiţie materială precară, în scopul deschiderii unor conturi bancare, obţinerii de carduri şi emiterii de facturi fiscale fictive în interesul societăţilor comerciale aparţinând liderilor grupului de criminalitate organizată.

Sumele plătite prin conturile societăţilor fantomă erau ridicate în numerar sau de la ATM-uri imediat după plată şi se reîntorceau în posesia societăţilor cu activitate economică reală, administrare de suspecţi care foloseau aceste societăţi fantomă.

Membrii grupării introduceau aceste sume în cadrul societăţilor pe care le administrau, cu titlu de împrumut asociat sau creditare firmă, creând  aparenţa legalităţii acestor sume.

După folosirea acestor societăţi de tip «fantomă» membrii grupului cesionau părţile sociale către cetăţeni străini pentru a se acredita ideea că pasivul şi activul societăţilor au fost preluate de către aceştia din urmă, împreună cu evidenţa contabilă a acestor societăţi, care în realitate nu există, aceste cesiuni fictive fiind realizate pentru inducerea in eroare a organelor fiscale”, se arăta în documentul DIICOT.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost ridicate de la locuinţele suspecţilor facturi fiscale, documente contabile, mijloace de stocare a datelor informatice, diferite sume de bani, ştampile ale unor societăţi comerciale folosite de suspecţi pentru activitatea de inducere în eroare, înscrisuri şi instrumente de plată.

La acea vreme, anchetatorii au estimat că prejudiciul cauzat era de 5 milioane euro.

 

 

 

 

Ioan Huluban, Ioan Galiș, Știube Viorel, Stojka Francisc și Tiberiu Nicolae Olah și Cina Stănescu au fost trimişi în judecată de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj la data de 01.09.2016.

 

Sursa: Realitatea de Salaj

Articolul precedent„Culisele statului paralel”. Mărcile Realitatea au trecut și pe la miliardarul fără chip. Neînțelegerile dintre Dobrescu și Schwartzenberg. Ce rol a avut Marta
Articolul următorMiercuri, ora 18. Culisele statului paralel: De ce îi convenea lui Băsescu să fie Ponta președinte la PSD