Săptămâna trecută au început lucrările de modernizare la platoul de marmură din centrul municipiului Zalău, informează municipalitatea zălăuană. Investiția se cifrează la circa 21 milioane lei, bani din fonduri europene.

 

Oficialii primăriei susțin că, la finalul lucrărilor, municipiul Zalău va arăta mai bine și mai modern, apropiindu-se în același timp de orașele europene.

„S-a început cu activități de organizare a platoului prin delimitare cu gard din plasă de restul zonei și s-a relocat mobilierului urban format din banci și coșuri de gunoi și arborii și vegetația din mijlocul platoului.

Acest proiect de investiții este unul extrem de important pentru Zalău prin care se va moderniza zona cuprinsă între Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj şi Casa de Cultură a Sindicatelor (Piaţa 1 Decembrie 1918), continuându-se pe str. Unirii spre Primăria Municipiului Zalău şi Clădirea Transilvaniei (Piaţa luliu Maniu)”, precizează municipalitatea într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, se va moderniza, de asemenenea, Piața 1 Decembrie 1918 și Piața luliu Maniu și se vor realiza legături pietonale între strada Unirii şi B-dul Mihai Viteazul, din dreptul clădirii ASIROM, pe lângă accesul de serviciu al Şcolii Generale Simion Bămuţiu. Pasajului pietonal existent între strada Unirii şi B-dul Mihai Viteazul se va moderniza prin refacerea pavajului şi acoperirea acestuia cu vele solare cu rol de umbrire şi protecţie împotriva intemperiilor. Nu în ultimul rând curtea de acces la Colegiul Național ”Silvania” se va amenaja la standarde europene.

Totodată, piețele și zonele nou create vor fi dotate cu mobiler urban: bănci, coşuri de gunoi, rastele pentru bicicleta, cişmele pentru băut apă, fântână arteziană.

Tot prin intermediul acestui proiect se va reabilita și fântâna cu ingerași și se vor reabilita/moderniza reţelele de iluminat public, canalizarea pluvială, se va realiza infrastructura pentru reţele de comunicaţii electronice și se vor amenaja spatii verzi, inclusiv plantarea unor arbori aleşi şi poziţionaţi în aşa manieră încât să nu afecteze fondul construit existent.

Banii provin din fonduri europene, iar valoare totală a lucrărilor este de 17.512.023,76 lei fără TVA, respectiv 20.839.308,27 lei cu TVA.

Durata executării lucrărilor este de 12 luni, de la data emiterii ordinului de începere a lucărilor.

 

Sursa: Realitatea de Salaj