Etapa a doua a Campaniei Naționale “Informare acasă! Siguranță în lume!“ 2019 este derulată, în această perioadă, de Ministerul Românilor de Pretutindeni (MRP). Secretarul de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Lilla Boglarka Debelka, a prezentat ieri, 3 septembrie, la Zalău, principalele obiective ale campaniei. 

La întânirea de ieri, au fost prezenţi subprefectul Vegh Alexandru, coordonatorul Centrului Regional Cluj-Napoca al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, comisar șef Augusta Alexandrina Bora, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi instituţiilor deconcentrate din judeţ, potrivit unei informări a Prefecturii Sălaj. 

„Scopul campaniei este de a preveni şi combate factorii de risc la care se expun românii care aleg să plece peste hotare şi totodată de a susţine procesul de integrare a românilor în ţările unde aceştia trăiesc, studiază sau muncesc, precum şi reinserţia şi reintegrarea socială, odată cu decizia de a reveni în România. Românii aflaţi în afara graniţelor ţării reprezintă o prioritate strategică înscrisă în programul de guvernare, motiv pentru care am planificat această campanie împreună cu partenerii noştri strategici. Avem un număr mare de români care se află în străinătate, fie că muncesc, studiază sau locuiesc în diferitele state de destinaţie, iar un grad scăzut de informare asupra drepturilor şi obligaţiilor pe care le au poate conduce la o creştere a expunerii acestora la fenomenul exploatării prin muncă şi al traficului de persoane”, a declarat, la întâlnirea de marţi, Lilla Boglarka Debelka.

Potrivit secretarului de stat, noutatea din acestă etapă include informarea cu privire la votul în străinătate, înainte de alegerile prezidențiale din această toamnă, românii din afara ţării având posibilitatea să se înscrie pe platforma online www.votstrainatate.ro și să opteze fie pentru votul prin corespondență, fie la secția de votare.

Partenerii MRP în cadrul Campaniei Naționale “Informare acasă! Siguranță în lume!“ sunt Ministerul Educației Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Romania, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Agenția Națională a Ocupării Forței de Muncă, Agenţia Natională Impotriva Traficului de Persoane, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert și Antreprenoriat, Agenția Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției.

Articolul precedentConcurs județean pentru suplinire în învățământ – Azi, la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău
Articolul următorAtelier de film documentar pentru liceeni