Astăzi este ultima zi în care românii din diaspora se mai pot înscrie pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Alegătorii români care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an se pot înregistra on-line pe portalul creat și administrat de Autoritatea Electorală Permanentă –  www.votstrainatate.ro.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular on-line, la care trebuie să anexeze copia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (Ordinul 500/2016 http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/anexa_ordinul_500_forma_consolidata.pdf ).

Înscrierea pe portal a început în data de 28 iulie 2019, ora 12:00 (ora României), iar formularele de înregistrare vor fi active până în data de 11 septembrie 2019.

După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza.

❗Validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către Autoritatea Electorală Permanentă, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a email-ului de control.

Întrebări și sesizări legate de procedura de preînregistrare și înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected] .

Pe site-ul votstrainatate.ro s-au înscris până acum aproape 30 de mii de alegători pentru votul prin corespondență, iar aproape 32 de mii au ales o secție de vot din străinătate.