Uniunea Salvați România USR Sălaj a inițiat recent un proiect prin care urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii din municipiul Zalău. Şi asta prin încurajarea cetăţenilor de a se implica în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii din bugetul local. Proiectul, denumit ”Bugetarea participativă”, este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din buget. Potrivit preşedintelui USR Sălaj, Cristian Viaşu, prin acest proiect se urmăreşte: creşterea nivelului de dialog şi de colaborare dintre cetăţeni şi administraţia publică, ajustarea politicilor publice la nevoile și așteptările cetăţenilor, pentru a îmbunătăți calitatea vieții în municipiul Zalău, creşterea gradului de asumare şi creare a procesului de dezvoltare urbană de către cetăţeni, consolidarea democraţiei prin participarea cetăţenilor la un exerciţiu de luare a unor decizii ce privesc întreaga comunitate şi creșterea transparenței activității administraţiei publice locale. Concret, prin ”Bugetarea participativă” zălăuanii, cu vârsta de peste 18, ani pot veni cu: idei, sugestii sau chiar proiecte. ”Așteptăm să ne trimiteți proiectele, propunerile și ideile voastre pe una sau mai multe din următoarele categorii: alei, trotuare şi zone pietonale; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; spații verzi și locuri de joacă; amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc); infrastructură educațională- culturală şi oraşul digital. Haideţi să ne implicăm în viaţa oraşului! Haideți să ne asumăm rolul de participant activ în definirea și abordarea problemelor orașului! Propunerile voastre pot și trebuie să fie puse în practică de autoritățile locale! Orașul tău, decizia ta!”, susţin reprezentanţii USR Sălaj

Cine poate depune proiecte ?

Potrivit USR Sălaj, pot fi înscrise propuneri de proiecte prin internet, pe o platforma creată pentru ”Bugetare participativă Zalău” (rețeaua de socializare Facebook -Bugetare participativă – pentru detalii). Persoanele care nu au acces la internet vor putea înscrie propuneri de proiecte, în perioada de depunere, cu sprijinul Primăriei. Se poate amenaja un birou unde, în fiecare zi lucrătoare din perioada de depunere, între orele 13-16, doi funcționari ai primăriei vor ajuta cetățenii să depună proiecte și vor oferi informațiile necesare. Persoanele care trimit propuneri sau care votează proiecte acceptă termenii şi condiţiile în care funcţionează platforma bugetării participative. Nu vor fi luate în considerare propunerile care sunt trimise în mod diferit față de prevederile punctului 1 și 2 din prezentul capitol sau care nu sunt conforme cu formularul de proiect.

Propuneri, criterii de acceptare și proceduri

Conform sursei citate, propunerile de proiecte depuse trebuie să îndeplinească următoarele criterii: să corespundă unui obiectiv de interes general, să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţă a Primăriei Municipiului Zalău şi care vizează un spaţiu public, să nu intre în aria altor programe ale Primăriei Municipiului Zalău cum sunt finanţările destinate ONG-urilor, structurilor sportive etc., să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare, să nu aibă un caracter comercial sau publicitar, să nu aibă un caracter politic sau etnic, să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare, să fie clar delimitate spaţial şi să nu fie prea vagi, să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect, similitudinea conținutului propunerilor sau proximitatea spaţială a acestora ar putea duce la integrarea diferitelor propuneri într-un singur proiect. Fiecare participant poate depune maxim o propunere pentru fiecare domeniu. În cazul în care o propunere integrează practic mai multe propuneri, în urma analizei tehnice şi juridice urmează să fie făcute modificările necesare pentru ca propunerea să se încadreze în cerinţele enunţate.
Fiecare propunere ar trebui să aibă un cost total de cel mult 150.000 de euro, inclusiv TVA. Proiectele care ajung să fie supuse la vot nu sunt în mod obligatoriu o transcriere a propunerilor trimise de cetăţeni. Pot exista propuneri care necesită ajustări tehnice şi estimarea mai precisă a costurilor din partea serviciilor municipalităţii, pentru a putea fi supuse votului şi apoi implementate. Pentru a fi fezabile, propunerile pot necesita în continuare ajustări tehnice. Propunerile depuse în cadrul bugetării participative devin proprietatea Municipiului Zalău, deponenții proiectelor nu pot invoca legislația în materia drepturilor de autor. În urma analizei tehnice, Primăria poate unifica mai multe proiecte cu același obiect și le poate supune la vot în această nouă formă, cu înștiințarea prealabilă a deponenților. În vederea respectării prevederilor legale în vigoare, Primăria își rezervă dreptul de a modera afișarea proiectelor pe platformă. Acestea vor fi afișate într-un interval de maxim 5 zile lucrătoare de la data depunerii. Votarea proiectelor se desfășoară strict online, iar pentru a vota, cetățenii trebuie să își creeze cont pe platforma . Vor fi implementate, după votul final, 15 proiecte.

Articolul precedentTrei noi cazuri de rujeolă în Sălaj
Articolul următorUn sălăjean a accidentat grav o clujeancă