Uniunea Rákóczi din Ungaria va acorda peste 2.000 de burse elevilor care se înscriu la şcolile cu predare în limba maghiară din România. Campania cuprinde copiii din școlile cu predare în limba maghiară din țările din jurul Ungariei, iar în România se va derula în judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Timiş, unele localităţi din judeţul Mureş, Sălajul istoric în întregime, precum şi municipiile Arad, Dej şi Turda.

Agenția naţională de presă din Ungaria, MTI, a anunţat vineri, 31 august, pe fluxul în limba română, că 2.200 de elevi din România, care încep cursurile în școlile cu predare în limba maghiară, vor beneficia de burse din partea Uniunii Rákóczi din Ungaria.

Programul va acoperi întregul teritoriu al judeţelor Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Timiş, unele localităţi din judeţul Mureş, Sălajul istoric în întregime, precum şi municipiile Arad, Dej şi Turda.Campania cuprinde copiii din școlile cu predare în limba maghiară din țările din jurul Ungariei.

Programul de promovare a înscrierii copiilor în şcoli maghiare a fost demarat în anul 2004 şi are ca obiectiv încurajarea familiilor maghiare de peste hotare să-şi înscrie copiii în şcoli cu predare în limba maghiară, contribuind astfel la dăuinirea comunităţilor maghiare.

Totodată, imediat după debutul anului şcolar, reprezentanţii Uniunii Rákóczi se vor deplasa în 350 de localităţi pentru a exprima aprecierea NGO-ului faţă de 8.000 de familii maghiare din ţările limitrofe Ungariei, care-şi înscriu copiii în şcoli sau clase cu limbă de predare maghiară.

Recunoştinţa va lua forma unor burse, iar acordarea lor va începe în data de 1 septembrie în oraşul Vel’ky Meder, cu ocazia festivităţii generale de deschidere a anului pentru fiecare şcoală maghiară din Slovacia.

Uniunea a informat că programul va cuprinde toată Slovacia de Sud, unde aproape 3.600 de elevi vor primi burse.

Din primăvara acestui an, mai beneficiază de program 1.700 de elevi, care au început şcoala în Ucraina Subcarpatică; precum şi 400 de elevi care au început clasa I în 40 de aşezări de diasporă internă din Croaţia şi Serbia.

Reprezentanţii Uniunii au subliniat că în privinţa programului de sprijinire a înscrierii copiilor în şcoli sau clase cu predare în limba maghiară s-a manifestat o amplă solidaritate socială în Ungaria. Printre finanţatorii programului se numără sute de autorităţi locale, precum şi numeroase persoane particulare, personalităţi ale vieţii publice şi fundaţii.

Articolul precedentBacalaureat 2018, sesiunea de toamnă. S-au afişat primele rezultate
Articolul următorBacalaureat 2018, sesiunea de toamnă. Au fost depuse zeci de contestaţii, cele mai multe la matematică