Locuitorii din două comune sălăjene urmează să beneficieze de cadastrare gratuită a terenurilor cu fonduri europene. Este vorba despre comunele Meseşenii de Jos şi Crasna. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție aflată în coordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a inițiat o procedură de licitație pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor din 24 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din șase județe. Printre acestea se numără și cele două comune din județul Sălaj. La începutul acestui an, ANCPI a iniţiat două proceduri de licitaţie pentru achiziţionarea serviciilor de înregistrare sistematică în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară a imobilelor din 149 de UAT. Printre aceste sunt şi şapte comune din judeţul Sălaj: Ileanda, Gâlgău, Zimbor, Năpradea, Românaşi, Sâmnihaiu Almaşului şi Lozna. Lucrările de cadastru general sunt finanțate din fonduri europene nerambursabile. Suprafața totală estimată a celor două comune este de 12.948 de hectare, iar valoarea totală estimată a lucrărilor de cadastru general este de 1.696.188 de lei fără TVA. ANCPI a publicat la începutul lunii, mai exact în 3 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), anunțul cu numărul CN1012622 – ”Servicii de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară a imobilelor Etapa 1 – 24 UAT – uri Programul Operațional Regional – Proiectul major privind <<Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România>>”. Achizițiie se desfășoară pe loturi, fiecare UAT reprezentând un lot. Suprafața totală estimată a celor 24 de comune împărțite în 24 de loturi este de 195.870 de hectare. Valoarea totală estimată este de 25.658.970 de lei fără TVA, iar finanțarea acestor servicii este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. Procedura va fi finalizată cu încheierea de contracte multianuale pentru fiecare lot pentru o perioadă de 24 de luni.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor – 19 august

Potrivit reprezentanţilor Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Sălaj, anunțul a fost publicat și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), cu nr. 2019/S 126-308626, astfel încât la procedură poate avea acces orice operator din țară sau din străinătate care îndeplinește cerințele solicitate de ANCPI. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 19 august. Proiectul ”Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” completează obiectivul Programului național de cadastru și carte funciară 2015 – 2023 (PNCCF) prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Criteriile de selectare a UAT-urilor

Potrivit sursei citate, selectarea UAT-urilor din zonele rurale a fost făcută după următoarele criterii de prioritizare: localităţi care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României; localităţi care implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe şi localităţi în care sunt identificate zone cu vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate.
Cei interesaţi, pot obţine mai multe informații despre proiectul ”Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” accesând
http://www.ancpi.ro/index.php/proiecte-3/por-2014-2020.

Sursa foto: www.replicahd.ro

Articolul precedentUn tânăr din Dobrin a ajuns după gratii. Ce infracțiuni a săvârșit
Articolul următorBacalaureat 2019: S-au încheiat probele scrise. Câți candidați sălăjeni au absentat de la ultimul examen