Primăria Treznea face demersuri pentru declasarea Castelului Bay de pe lista monumentelor istorice. Se pare că singura soluţie este demolarea monumentului, ce se află într-o stare avansată de degradare.

Precizările au fost făcute marţi, 14 august, de prefectul Florin Florian, potrivit unei informări a Prefecturii Sălaj. „Primăria Treznea face demersuri pentru declasarea lui de pe lista monumentelor istorice. Florin Florian şi-a exprimat regretul că monumentul se află în stare avansată de degradare şi, cu toate că ar fi fost de preferat un proiect de restaurare, în ultimii 29 de ani nu s-a făcut niciun demers şi nu s-au găsit resurse financiare pentru o astfel de iniţiativă”, se precizează în sursa citată. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a concluzionat că, în acest context, singura soluţie rămâne declasarea castelului şi demolarea acestuia.

Situat în centrul satului Treznea, Castelul Bay a aparținut familiei grofului Ferenc Bay, ce a locuit aici până în 1944, an în care, cu doar câteva săptămâni înainte ca frontul celui de-al Doilea Război Mondial să ajungă în zonă, a fost părăsit.

Groful ungur Ferenc Bay, proprietarul conacului, este considerat a fi responsabil de atrocităţile comise de armata horthystă în ziua de 9 septembrie 1940, în care au fost uciși 86 români și 6 evrei din comuna Treznea.

Castelul, construit în stil neo-baroc pe la mijlocul secolului al XIX-lea, prezintă două corpuri principale, legate între ele de o reproducere a “punţii suspinelor” din Veneţia, unică în România, dar care sunt astăzi departe de strălucirea de altădată.

După venirea comuniştilor la putere, castelul a fost sediul CAP-ului din localitate, perioadă în care a fost cât de cât întreținut. După 1990 însă, locația a fost abandonată și lăsată în voia sorții.

În prezent, deși inclus pe lista monumentelor istorice, ansamblul arhitectural este aproape o ruină, uitat de autoritățile locale și centrale, conducerea comunei și localnicii dorind să fie dărâmat.

foto Wikipedia

Articolul precedent”Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”, organizată la Zalău, dă peste cap circulaţia din municipiu
Articolul următorAutoturism avariat de o creangă desprinsă dintr-un copac