Primăria Treznea face demersuri pentru declasarea Castelului Bay de pe lista monumentelor istorice. Se pare că singura soluţie este demolarea monumentului, ce se află într-o stare avansată de degradare.
Precizările au fost făcute marţi, 14 august, de prefectul Florin Florian, potrivit unei informări a Prefecturii Sălaj. „Primăria Treznea face demersuri pentru declasarea lui de pe lista monumentelor istorice. Florin Florian şi-a exprimat regretul că monumentul se află în stare avansată de degradare şi, cu toate că ar fi fost de preferat un proiect de restaurare, în ultimii 29 de ani nu s-a făcut niciun demers şi nu s-au găsit resurse financiare pentru o astfel de iniţiativă”, se precizează în sursa citată. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a concluzionat că, în acest context, singura soluţie rămâne declasarea castelului şi demolarea acestuia.
Situat în centrul satului Treznea, Castelul Bay a aparținut familiei grofului Ferenc Bay, ce a locuit aici până în 1944, an în care, cu doar câteva săptămâni înainte ca frontul celui de-al Doilea Război Mondial să ajungă în zonă, a fost părăsit.
Groful ungur Ferenc Bay, proprietarul conacului, este considerat a fi responsabil de atrocităţile comise de armata horthystă în ziua de 9 septembrie 1940, în care au fost uciși 86 români și 6 evrei din comuna Treznea.
Castelul, construit în stil neo-baroc pe la mijlocul secolului al XIX-lea, prezintă două corpuri principale, legate între ele de o reproducere a “punţii suspinelor” din Veneţia, unică în România, dar care sunt astăzi departe de strălucirea de altădată.
După venirea comuniştilor la putere, castelul a fost sediul CAP-ului din localitate, perioadă în care a fost cât de cât întreținut. După 1990 însă, locația a fost abandonată și lăsată în voia sorții.
În prezent, deși inclus pe lista monumentelor istorice, ansamblul arhitectural este aproape o ruină, uitat de autoritățile locale și centrale, conducerea comunei și localnicii dorind să fie dărâmat.
foto Wikipedia