Cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania, Castelul Wessélenyi din Jibou, a fost scos, zilele trecute, la vânzare. Potrivit casei de licitaţii Artmark, valoarea acestuia este estimată între 1.500.000 – 1.700.000 de euro.

Clădirea are 50 de camere, iar domeniul de aproximativ de 1,3 hectare este înconjurat de o impresionantă grădină botanică, întinsă pe o suprafaţă de 30 de hectare. Preţul de pornire, conform Casei Atmark, este de 900.000 de euro.

Istoria castelului începe în urmă cu aproximativ două secole, când baronul Wesselényi Istvan face din Jibou centrul administrativ al vastelor sale domenii. Timp de aproape un secol, cei mai buni constructori, arhitecţi şi pictori ai lumii transilvănene – Franz Wrabetz, Johann Martin Stock sau Franz Neuhauser – au lucrat pentru a edifica palatul. „Rezultatul este o clădire în stil baroc de aproape 3.500 de mp, cu laturi de peste 80 de metri şi cu frontoane specifice acestui stil, asemănătoare cu cele ale castelului Banffy din Bonţida. Maxima înflorire a domeniului este atinsă în perioada baronului Wesselényi Miklos al II-lea(1796-1850) atunci când palatul din Jibou devine un veritabil centru cultural şi economic al zonei Sălajului. Aici au loc reprezentaţii ale primei trupe de teatru din Transilvania, caii din herghelia domeniului ajung faimoşi în Ungaria şi în statele germane, iar manufactura de mătase pune Jiboul pe harta europeană a luxului”, se precizează în anunţul Casei Artmark.

Proprietatea din Jibou, retrocedată în natură în anul 2011, de către Curtea de Apel Cluj, moştenitoarei averii baronului Wesselenyi, a mai fost scoasă la vânzare în urmă cu aproximativ patru ani. Proprietara Castelului Wesselenyi, Eva Ianicicău, a mandatat la acea vreme casa de avocatură Ilea&Szakacs să se ocupe de vânzarea castelului în suprafață de 2.200 de metri pătrați utili, împreună cu domeniul de 13.000 de metri pătrați, prețul cerut fiind de un milion și jumătate de euro.

sursa foto Adevarul

Articolul precedent„Zilele Zalăului” se sărbătoresc şi peste Ocean
Articolul următorSălajul, sub cod galben de ploi