Sălăjencele angajate în baza unui contract de muncă, care vor să apeleze la fertilizarea ”în vitro”, au posibilitatea de a cere până la trei zile de concediu de odihnă plătit. Și asta pentru a-și concentra atenția exclusiv asupra procedurii medicale pe care o urmează. După cum a explicat Luminița Nemeș, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, concediul destinat salariatelor care urmează proceduri de fertilizare ”in vitro” are, potrivit Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 26/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, o durată de trei zile. Potrivit actului normativ, care modifică Legea nr.53/2003 Codul Muncii, aceste zile libere reprezintă, de fapt, un concediu de odihnă suplimentar.
”Salariatele care urmează o procedura de fertilizare «in vitro» beneficiază anual de un concediu de odihnă suplimentar, plătit, de trei zile (..)”, se precizează în ordonanţa menţionată. Prin urmare, fiind vorba de un concediu de odihnă suplimentar, cele trei zile libere plătite nu se vor fi scăzute din concediul de odihnă. Mai exact, concediul anual de odihnă al salariatelor în cauză se va majora cu trei zile.
”Concediul de odihnă suplimentar se acordă astfel: salariata primeşte timp liber în ziua efectuării puncţiei ovariene şi alte două zile începând din ziua efectuării transferului embrionar. Pentru a putea beneficia de concediul de odihnă suplimentar, salariatele vor trebui să depună la angajator o cerere şi un document eliberat de medicul specialist care efectuează procedura de fertilizare in vitro, respectiv o scrisoare medicală. Măsura acordării unui concediu de odihnă suplimentar femeilor ce urmează proceduri de fertilizare in vitro este menită să încurajeze creşterea natalităţii în ţara noastră”, a precizat inspectorul şef ITM Sălaj – Luminiţa Nemeş.

Sursa foto: Avocatnet

Articolul precedentAtenţie angajatori! Aplicaţia ”Revisal” trebuie actualizată
Articolul următorRezultate ale elevilor sălăjeni la Olimpiada Națională de Informatică: Medalii de aur, argint și bronz