Muzeul Județean de Istorie și Artă (MIJA) Zalău, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Universitatea ”Bayreuth” din Germania și Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a derulat, în cursul acestei luni, un amplu proiect cercetare arheologică. Potrivit reprezentanţilor MIJA Zalău, proiectul de cercetare arheologică sistematică s-a desfăşurat la castrul auxiliar din localitatea Brusturi comuna Creaca – Sălaj, cunoscut în literatura de specialitate drept castrul de la Romita, comuna Românași – Sălaj. Săpăturile au vizat confirmarea existenței unei structuri identificate prin metode de cercetare non-invazive (magnetometrie), identificate atât în măsurători mai vechi sau mai noi, în fața clădirii comandamentului – principia.
Investigațiile din această campanie a ajuns la final.”Ceea ce ne-am propus pentru acest an s-a materializat și rezultatele sunt spectaculoase. Urmează conservarea materialelor arheologice descoperite și diseminarea rezultatelor cercetării, la rece”, informează într-o postare virtuală reprezentanţii MIJA Zalău. Cercetarea a vizat descoperirea în zonă a unui monument roman antic de formă cubică, ”Tetrapilon”, cu câte o poartă pe fiecare dintre cele patru laturi, construit de obicei la intersecții de drumuri, se crede în scop decorativ, neexistând o motivație clară oferită de istorici sau arheologi. Potrivit specialiștilor, ”Tetrapilonul” este de fapt un simbol al Vechii Bisericii Valaho-Egiptene, ce și-a pus amprenta și asupra Imperiului Roman după cucerirea Daciei, susținător al numărului patru și al fixării Cele Patru Colțuri ale Pământului.

Tetrapylon, în limba greacă, înseamnă „patru porți”. De asemenea, „tetrapyla” la plural, este cunoscut în latină ca o „quadrifrons” („patru fronturi”, sau „patru fețe”). Acesta a fost un tip de monument arhitectural comun al antichității clasice. Potrivit cercetătorilor, un tetrapylon ar putea lua forma unei singure clădiri sau a mai multor structuri multiple, separate. Ele au fost construite ca repere la răscruce de drumuri semnificative sau „puncte focale” geografice, ca un „sub-tip” al arcului de triumf roman, sau pur și simplu ca arhitectură decorativă și estetică ornamentală, având de fapt un rol bine definit.

Articolul precedentSe caută voluntari pentru Let`s Do It, România!
Articolul următor„Zilele Zalăului” se sărbătoresc şi peste Ocean