Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a fost prezent luni, la Zalău, la sediul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ISU ”Porolissum” Sălaj. Vizita a fost prilejuită de ”Operaţionalizarea echipajului de terapie mobilă în judeţul Sălaj”. Concret, este vorba despre o maşină de terapie intensivă mobilă (TIM), dotată cu medic, care va deservi întreaga populaţiei a judeţului în cazuri de urgenţă.

În regiunea nord vest (NV), judeţul Sălaj a fost până astăzi – 1 aprilie, ultimul judeţ fără maşină de terapie intensivă mobilă SMURD. Potrivit dr. Raed Arafat, motivul principal nu era lipsa de maşini, ci lipsa de personal, şi bineînţeles dorinţa de a face acest lucru. ”Anul trecut, spre final, am fost la dumneavoastră şi am avut o discuţie inclusiv cu cei din conducerea spitalului şi cu cei de Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) şi am rămas la ideea că va trebui, totuşi, să pornim o maşină de terapie mobilă intensivă care să vină sprijinul populaţiei din judeţ. Aceasta completează ceea ce face şi serviciul de ambulanţă, pentru că pe tură aveţi, de regulă, una sau două maşini cu medic, dar în medie una cu medic de tip C. Şi asta este a doua maşină de terapie intensivă cu medic de urgenţă. Încă, medicii de la Zalău, singuri, nu pot să o deservească aşa că ea va opera cu medici din Zalău, Oradea şi Cluj, care vor face gardă”, a precizat şeful DSU dr.Raed Arafat. Maşina de terapie intensivă a devenit operaţională începând de luni – 1 aprilie. Nu este o maşină nouă, dar este într-o stare bună. Potrivit şefului DSU, în luna mai a acestui an, la Zalău, urmează să ajungă şi a doua maşină care va fi nouă ”şi atunci o să fie una nouă şi una de rezervă pentru acest echipaj”. Rolul ei este de a servi pacienţii aflaţi în: cazuri critice, accidente rutiere, persoane insconştiente şi alte cazuri deosebite. ”Maşina va staţiona la UPU, unde medicul va ajuta şi el la UPU, dar va pleca de acolo la solicitare. Pentru început medicul o să lucreze şi la partea de dispecerizare, pentru a putea fi trimisă maşina exact acolo unde trebuie”, a opinat dr. Arafat la Zalău. În Sălaj, până în 1 aprilie, a existat o singură maşină cu medic în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău. Potrivit doctorului Mihai Iuhas, şeful UPU Zalău, noua maşină este indispensabilă. ”Există transferuri de pacienţi la alte spitale din alte judeţe, la Cluj de exemplu. În acel moment, tot judeţul este descoperit. Această maşină va deservi tot ceea ce înseamnă pacient critic, atât timp cât nu există altă soluţie în Sălaj”, a spus şeful UPU.

Articolul precedentMașină înmatriculată în Sălaj, implicată într-un grav accident în Cluj
Articolul următorPână la anul, la Zalău: cu bani europeni se extinde şi se modernizează iluminatul public pe o lungime de 36 de km