USR acuză PNL că nu a respectat acordul semnat înaintea votului de învestire dat pentru Guvernul Orban. Concret, e vorba de nominalizarea comisarului european, procedură care n-a mai ajuns în Parlament. De asemenea, n-au fost nici consultări în legătură cu propunerea, reproșează USR. În replică, liberalii îi trimit pe USR-iști să vorbească cu partenerul lor de alianță, liderul PLUS, Dacian Cioloș, pentru a afla care sunt ultimele detalii stabilite la Bruxelles în legătură cu propunerea de comisar a României. Dacian Cioloș a participat la aceste discuții, marți, ca lider al grupului Renew Europe, a punctat la Digi24 europarlamentarul liberal Rareș Bogdan, într-un dialog telefonic în direct cu deputatul USR Cătălin Drulă.

„USR a semnat cu PNL, adică dl. Barna și dl. Orban, au semnat un acord politic în care se angajau ca înainte de a face nominalizarea să existe o consultare cu USR și partidele parlamentare legată de această nominalizare și totodată să existe acea audiere în comisiile de specialitate prevăzută de lege, care în mod evident trebuie să fie făcută înainte de nominalizare, altfel este lipsită de efecte”, a explicat joi la Digi24 Cătălin Drulă. „Dincolo de procedura legală din lege, există acordul scris USR și promisiunea fermă, prinsă și pe hârtia premierului Orban, care ne-a privit în ochi și ne-a spus că este absolut de acord să aibă o consultare în prealabil. Or, această consultare între USR și PNL nu a existat, acordul a fost încălcat, factual vorbind”, a acuzat șeful de campanie al lui Dan Barna.

„Lucrurile stau extrem de simplu în acest caz. Noi îi asigurăm de tot respectul nostru și de respectarea protocolului, dar aici e o chestiune care ține de România și rugămintea mea este ca cei din USR să stea de vorbă și cu domnul Cioloș, liderul Renew”, a replicat europarlamentarul liberal Rareș Bogdan.

„În cadrul Comisiei, adică al guvernului european, a fost stabilit un algoritm extrem de simplu al dnei Ursula von der Leyen, imediat după ce a fost votată, cu cele trei mari grupuri politice de la nivelul Parlamentului European: PPE din care face parte PNL, grupul Socialiștilor, din care face parte PSD, și grupul Renew, din care face parte USR-PLUS”, a explicat Rareș Bogdan. Astfel, pe lângă cei cinci comisari pe care îi are grupul Renew, existau 11 comisari S&D și 11 comisari PPE, plus unul rămas în suspensie, din partea conservatorilor britanici, dacă vor rămâne în UE, a arătat Rareș Bogdan.

Astfel, europarlamentarul liberal susține că marți, liderii grupurilor parlamantare au stabilit cu Ursula von der Leyen ca România să NU mai blocheze constituirea noii Comisii Europene și să trimită numele comisarului până la data de 14 noiembrie.  „A existat o discuție foarte clară. Eu aș vrea ca dl. Drulă să stea de vorbă cu dl. Cioloș pentru a vedea exact ce s-a discutat marți la Bruxelles între liderul PPE Manfred Weber, între liderul grupului socialist și între dl. Cioloș, liderul grupului Renew, și doamna Ursula von der Leyen”, a declarat Rareș Bogdan la Digi24.

„Discutăm despre o procedură europeană și despre una națională. Mai pe înțelesul tuturor, întâi ne hotărâm noi în țară pe cine trimitem – și această hotărâre are componenta de audiere parlamentară, pe de o parte, și de respectare a acordului și consultare pe această problemă (…) și pe de altă parte, există procedura europeană (…) Cele două chestiuni sunt complet separate. Acordul nostru politic se referea la procedura parlamentară națională (…)”, a replicat Cătălin Drulă.

Întrebat dacă în aceste condiții, USR mai are încredere că PNL va respecta celelalte prevederi din acordul politic semnat, Cătălin Drulă a spus că „vrea să creadă” că acestea rămân în picioare. „Asta e speranța pe care mi-o exprim și față de dl. Bogdan, și față de dl. Orban. Am tras un semnal de alarmă legat de această situație și cerem ca acest acord politic să fie respectat. Așa cum noi ne-am respectat cuvântul, să și-l respecte și PNL-ul”, a cerut Cătălin Drulă.

„Vă dau asigurări că pentru noi, pentru PNL, cel mai important partener, partenerul care va fi acum și pe viitor, sper, chiar la guvernare alături de noi, într-o guvernare de dreapta de cinci ani de zile, este USR. Nu avem niciun motiv să nu respectăm (acordul – n.r.), mai ales că cererile domniilor lor reprezintă deziderate și pentru noi”, a dat asigurări liberalul Rareș Bogdan.

În ședința de Guvern de miercuri premierul Ludovic Orban a anunțat, în prezența președintelui Klaus Iohannis, că trimite la Bruxelles două propuneri oficiale pentru funcția de comisar european: Adina Vălean și Siegfried Mureșan. Președintele desemnat Comisiei Europene urma să decidă pe cine alege. 

Anunțul a intervenit de la Bruxelles miercuri după-amiază: Adina Vălean, europarlamentar PNL, a fost acceptată de președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru funcția de comisar european din partea României. 

Adina Vălean va primi portofoliul Transporturilor, alocat de la început României.

Articolul precedentPeste 196.000 de sălăjeni sunt așteptați duminică la vot
Articolul următorAtenție! În 11 noiembrie este închis la Permise