Un grup de credincioși, din parohia greco-catolică Bocșa, împreună cu parohul lor, Orest Nichita, au ‘‘refăcut,, , pe jos, drumul pe care Simion Bărnuțiu – marele om politic sălăjean, îl parcurgea atunci când mergea la Bădăcin, pentru a-și vizita sora. Evenimentul – în memoria istoricului Simion Bărnuțiu , în an Centenar, a avut loc în prima zi  a lunii iulie.

După cum a explicat Cristian Borz, preot greco-catolic la Bădăcin, participant la acest eveniment: ,,Sora lui Simion Bărnuţiu a fost căsătorită cu Teodor Man, bunicul lui Iuliu Maniu. Teodor Maniu a fost un ţăran nobil din Bădăcin şi fruntaş al comunei. Era un om zdravăn şi chipeş. Într-o scrisoare către unchiul său Simion Bărnţiu, din 10 martie 1861, Ioan Maniu făcându-şi autoportretul spune că are trupul înalt <<numai că sunt subţire şi nu gras ca tatăl meu>>. S-a căsătorit cu Ileana, sora lui Simion Bărnuţiu, cu care a avut trei copii: Ioan, Sofia şi Ştfan. Teodor Maniu a murit în floarea vârstei din cauza unei pneumonii pe care a contactat-o în timp ce lucra la construcţia propriei case. Ioan sau ,,Ionaş’’, cum i se spunea în familie, a avut doar doi ani la moartea tatălui său. Teodor Maniu, pe patul de moarte, a lăsat ca Ionaş să fie dat la şcoală mai departe. Sofia a fost o femeie de mare vază în Bădăcin. Ileana a fost o femeie vrednică, deşteaptă, care a rămas văduvă de tânără şi a chivernisit casa şi averea şi a crescut cu grijă copiii, urmând cele lăsate cu limbă de moarte de soţul ei – Teodor’’, a precizat preotul Borz. Potrivit acestuia,  în scrisoarea pe care o adresează Ioan Maniu unchiului său, Simion Bărnuţiu, în 30 octombrie -1855, scria: ,,Sămănați prea bine laolaltă în toate celea, numai că Mama, era mai seacă și mai pălită la față ca Dumneavoastră’’. Într-o altă scrisoare, Ionaș îi mai spunea unchiului: ,,Eu altă creștere până în anul vieții mele 16, n-am avut decât care mi-a insuflat-o mama cu dulcile ei cuvinte. Alt exemplu de virtute n-am avut decât purtarea ei cea blândă, inima ei cea nobilă, de care tot omul se miră’’.

Astfel, grupul din localitatea Bocşa a ajuns mai întâi la biserica greco-catolică din Bădăcin, unde alături de credincioşii locului şi de preotul Cristian Borz au rostit Rugăciunea lui Maniu, apoi au cântat cântece religioase. Cei prezenţi au putut asculta file de istorie, legătura dintre Simion Bărnuţiu şi  familia Maniu. De asemenea, enoriaşii au vizitat muzeul de la demisolul bisericii şi apoi s-au deplasat la Casa memorială Iuliu Maniu unde au putut vedea stadiul actual al lucrărilor de reabilitare.

Articolul precedentAngajatorii pot primi bani pentru elevii și studenții angajați în perioada vacanței
Articolul următorSălajul – prezență covârșitoare pe lista semnatarilor acordului de parteneriat