Judeţele din regiunea de nord-vest, respectiv Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj au la dipoziţie, începând de astăzi, 10 septembrie, un elicopter SMURD dedicat, ce va funcţiona având ca bază un heliport realizat în cadrul secţiei de pompieri din Jibou.

Elicopterul SMURD a fost operaţionalizat astăzi, în cadrul unei ceremonii la care au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, Raed Arafat, ministru secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), comandorul Paul Cătălin Dache – inspector general al Inspectoratului General de Aviaţie (IGAV), colonelul Cristian Radu – prim adjunct al inspectorului general din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Florin Florian – prefectul judeţului Sălaj, Ioan Aurel Cherecheş – prefectul judeţului Cluj, Filip Darius Graţian – prefectul judeţului Satu Mare şi Vasile Moldovan – prefectul judeţului Maramureş.

„Este vorba de ultima regiune care rămăsese fără elicopter, regiunea de nord-vest, care de astăzi are elicopter. Este un efort la care au participat mai multe instituţii: Consiliul Judeţean Sălaj, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, Spitalul Clinic Judeţean Cluj, care răspunde medical de acest elicopter, Spitalul Clinic Judeţean Oradea, care va participa cu medici pe acest elicopter”, a precizat Raed Arafat.

Potrivit şefului DSU, elicopterul va fi deservit de cadre medicale din Cluj-Napoca şi Oradea şi nu va putea zbura pe timp de noapte.

Investiţia de la Jibou, realizată în curtea punctului de lucru al pompierilor din localitate a fost finanţată cu circa 1,65 milioane de lei de către Consiliul Judeţean Sălaj, pentru construcţia heliportului şi a bazei aeromedicale, valoarea elicopterului SMURD, achiziţionat din fonduri ale Ministerului Sănătăţii, ridicându-se la circa 5,5 milioane de euro.

Prin investiția de aproape 1.650.000 lei, realizată cu sprijinul Consiliului Județean în parteneriat cu reprezentanți ai Inspectoratului General de Aviație Civilă și ai SMURD, au fost executate în incinta secției de pompieri din Jibou lucrările aferente hangarului pentru elicopterul SMURD (cu o zona de parcare de aproape 327 mp), a depozitului pentru medicamente și tehnică medicală dar și a spațiilor de serviciu (birouri și sală multifuncțională) și a celor pentru odihnă destinate personalului medical și a echipajelor de zbor, precum și asigurarea înălțimii culoarelor de zbor necesare, instalațiile de deservire a clădirilor fiind trecute prin subteran.

Tot începând de luni, staţia de ambulanţă Jibou funcţionează, în sistem integrat, în cadrul secției de pompieri din localitate.

sursa Prefectura Sălaj