Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) va organiza, în perioada 3-5 octombrie, exerciţiul naţional Valahia 2023, care va simula un scenariu de accident nuclear sever la CNE Cernavodă.

Potrivit sursei citate, exercițiul național Valahia 2023 este organizat cu scopul „de a verifica și confirma integrarea planurilor și procedurilor de răspuns la urgențe nucleare în conformitate cu Planul Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică”.

Imagine

Astfel de exerciții sunt o procedură standard în domeniul nuclear, jucând un rol esențial în îmbunătățirea măsurilor de pregătire și de siguranță, iar România și-a consolidat aceste capacități prin  programul Norway Grants și cu  sprjinul Autorității Norvegiene pentru Radioprotecţie (DSA), mai arată sursa citată. 

„Prin simularea unei urgențe nucleare la CNE Cernavodă vor fi testate capacitățile de intervenție în situații de urgență ale tuturor actorilor implicați, titular de autorizatie, autorități publice locale și naționale, precum și asistența internațională primită din partea unor parteneri din Norvegia, SUA, Franța, Israel, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova și a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”, precizează CNCAN.

Roluri atribuite participanților la exercițiu: Actori, Jucători, Controlori, Evaluatori, Observatori

Articolul precedentLiga 1: FCSB-U Cluj 2-2
Articolul următorUn nou pachet cu arme urmează să fie livrat Kievului. Decizie crucială luată de Banca Centrală a Ucrainei