Sălajul se află printre cele 16 judeţe din ţară care are probleme în ceea ce priveşte exportul cailor. Lista judeţelor a fost actualizată în acest an.

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat o decizie prin care este interzis exportul de cai din anumite judeţe din România unde evoluează anemia infecţioasă ecvină (AIE).

AIE (SIDA cailor) este o boală virală care afectează doar animalele din familia ecvideelor. Perioada normală de incubaţie este între una şi trei săptămâni, dar poate avea o durată de trei luni. Ecvideele contaminate rămân purtătoare ale infecţiei pe toată durata vieţii lor, putând contamina şi alte ecvidee. Contaminarea cu AIE tinde să devină asimptomatică în cazul în care crizele clinice acute ale viremiei nu provoacă moartea animalului, iar probabilitatea transmiterii creşte astfel în mod substanţial. Transmiterea locală a bolii se face prin transferul de sânge de la un animal infectat din specia ecvină prin procesul întrerupt de hrănire a muştelor de cal hematofage şi prin infecţia intrauterină a fătului. Modalitatea principală de răspândire a bolii pe distanţe mari este circulaţia animalelor infectate, a materialului seminal, a ovulelor şi a embrionilor acestora, precum şi utilizarea acelor infectate sau a transfuziei produselor din sânge care conţin virusul.

Potrivit deciziei Comisiei Europene, pe listă se află judeţele: Maramureş, Satu Mare, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Cluj, Mureş, Harghita, Alba, Sibiu, Braşov, Hunedoara, Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea şi Tulcea.

Articolul precedentElevii vor avea mai puține ore la școală
Articolul următorFotografii din Sălaj în expoziție Centrul Cultural ”Reduta” din Brașov