Fostul secretar al municipiului Zalău a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Totodată, în același dosar, un angajat al instituției a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu. 

Trimiterea în judecată a fost dispusă de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj, au transmis reprezentanții Biroului de Informare și Relații Publice, care au întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna martie 2020. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: Potriviță Stelian, la data faptei secretar al municipiului Zalău, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Onaca Dorel Crinel, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Registru Agricol și Fond Funciar – Biroul Fond Funciar de la Primăria municipiului Zalău, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, se precizează în comunicatul DNA. 

Ar fi cauzat Statului Român un prejudiciu total de 1.754.820 lei

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2011, Potroviță Stelian, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în contextul atribuirii către o persoană, reprezentată de inculpatul – persoană fizică, a unei suprafețe de teren intravilan de 6.100 mp ce aparținea Statului Român și care nu făcea parte din rezerva aflată la dispoziția Comisiei Locale.
La momentul respectiv, în localitatea Zalău, existau alte suprafețe de teren agricol pentru a satisface integral cererile proprietarului. „În demersul său, inculpatul Potroviță Stelian ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalți doi inculpați care i-ar fi pus la dispoziție mai multe înscrisuri (documentația topografică) care au stat la baza semnării procesului verbal de punere în posesie.
Ministerul Finanțelor Publice a precizat că se constituie parte civilă în cauză și solicită: – în principal restituirea bunului în natură și restabilirea situației anterioare, prin revenirea acestuia în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii;
– în subsidiar, dacă repararea pagubei în natură nu mai este posibilă, repararea pagubei prin obligarea persoanelor vinovate la plata sumei reprezentând contravaloarea bunului imobil, precum și acordarea despăgubirilor bănești pentru folosul de care a fost lipsită partea civilă.
Prin infracțiunea săvârșită ar fi fost cauzat Statului Român un prejudiciu total de 1.754.820 lei (format din suma de 1.310.740 lei – valoarea terenului la nivelul lunii decembrie 2019, la care se adaugă lipsa de folosință a terenului în perioada aprilie 2011 – decembrie 2019, respectiv 444.080 lei)”, au mai precizat anchetatorii.

Potrivit acestora, în cauză, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Stelian Potroviţă a ocupat timp de 26 de ani funcţia de secretar al municipiului Zalău.