Peste 20 de angajatori din județul Sălaj au fost sancționați contravențional de inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, cu amenzi în valoare de 71.500 de lei. Motivul? Angajatorii nu și-au respectat obligațiile față de angajați: aceștia din urmă au muncit fără acte legale de angajare și, în plus, nu au beneficiat de repaus săptămânal.
După cum a explicat inspectorul șef ITM Sălaj, Luminița Nemeș, pe parcursul lunii septembrie 2018 s-au desfășurat controale în domeniile de competență: relații de muncă (RM) și securitate și sănătate în muncă (SSM) privind respectarea legislației în vigoare. Activitatea inspectorilor de muncă a vizat cu prioritate identificarea și sancționarea muncii nedeclarate în vederea descurajării și diminuării acestui fenomen, care în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală. Astfel, în domeniul RM au fost controlați un număr de 51 de agenți economici din care 22 au fost sancționați, aplicându-se patru amenzi, în valoare totală de 64.500 de lei și 28 de avertismente. Inspectorii de muncă a depistat, la patru angajatori, cinci persoane, care munceau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă, angajatorii fiind sancționați contravențional. Printre abaterile constatate, sancționate de inspectori, se numără și nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal. De asemenea, în urma controalelor, au fost depistate și alte deficiențe pentru care s-au aplicat avertismente: nerespectarea obligației de a ține evidența orelor de muncă prestate de fiecare salariat; nerespectarea obligației păstrării copiei contractului individual de muncă pentru salariații din locul de muncă respectiv; nerespectarea obligației, ca anterior începerii activității, angajatorul să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă; necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților în format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenele legale; completarea registrului cu date eronate sau incomplete și completarea registrului de către alte persoane decât cele nominalizate prin decizia angajatorului.
Conform sursei citate, în domeniul SSM fost controlați 35 de agenți economici. Dintre aceștia, unul s-a ales cu o amendă de 7.000 de lei pentru lipsa autorizării ISCIR a utilajelor. Tot în urma controalelor din cursul lunii trecute, inspectorii au aplicat și 19 avertismente, iar deficiențele constatate și sancționate cu avertisment se referă la: neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecție; lipsa instrucțiunilor proprii în domeniul SSM pentru toate activitățile desfășurate; lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăviri profesionale pentru toate locurile de muncă și a planului de prevenire si protecție și neefectuarea controlului medical periodic la angajare. Pentru toate deficiențele constatate inspectorii de muncă au dispus măsuri de remediere a acestora.

sursa foto: maramedia.ro

Articolul precedentTineri din Sălaj, prinşi la furat în Satu Mare
Articolul următorMandate de executare a pedepsei cu închisoarea, puse în aplicare de poliţiştii sălăjeni