Inspectorii Oficiului pentru Protecția Consumatorului (OPC) Sălaj au aplicat, în cursul anului 2019, pentru neregulile constatate în activitatea operatorilor economici, peste 135 sancțiuni contravenționale, în cuantum de peste 945.000 lei.

Datele au fost prezentate de comisarul șef al OPC Sălaj, Dorel Fechete, în cadrul ședinței lunare a Comisiei de Dialog Social, care a avut azi, 19 noiembrie, la Instituția Prefectului Sălaj

Comisarul șef a precizat că se recomandă achiziționarea produselor din locuri special amenajate, dotate și autorizate, verificându-se concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.

Indiferent că este vorba de un magazin on-line sau de unul clasic, prețul trebuie întotdeauna afișat clar, lizibil, în lei și cu toate taxele incluse (TVA și alte taxe suplimentare, dacă este cazul). În cazul unui preţ redus, acesta trebuie să fie inferior preţului de referinţă, respectiv cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus.

Pentru magazinele online, legea stabilește un termen de 14 zile calendaristice de la momentul primirii produsului în care poți renunța la achiziție, fără a oferi vreun motiv și fără costuri suplimentare, a subliniat Dorel Fechete.

De asemenea, șeful OPC Sălaj a recomandat utilizarea cardul pentru a face plata. În unele situații, precum cazurile de fraudă, dacă s-a plătit prin card, se poate utiliza procedura refuzului la plată pentru a se recupera suma plătită – în principiu, în cel mult 30 de zile de la data plății.

În ceea ce privește protecția consumatorilor, acțiunile de control și supraveghere a pieței au fost intensificate, concomitent cu responsabilizarea tuturor factorilor implicați, inclusiv prin educarea și informarea consumatorilor.

 

Articolul precedentIRES a făcut „experimentul CTP”: Câți români ar renunța la vot în schimbul banilor. Comentariul gazetarului
Articolul următorZălăuanii, așteptați să sărbătorească Ziua Națională la teatru