În noaptea de 30 spre 31 octombrie, sâmbătă spre duminică, se trece la ora de iarnă, adică ceasurile se vor da cu o oră înapoi, iar ora 04.00 devine ora 03.00. Prin urmare, ziua de 31 octombrie 2021 devine cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore.

Sistemul cu ora de vară/ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

”În noaptea de 30/31 octombrie 2021, când ora 4:00 devine ora 3:00, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4:00 vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4:00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație. Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de 31 octombrie 2021, între staţiile de frontieră trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare”, transmite CFR Călători printr-un comunicat de presă.

Articolul precedentAccident în Buciumi! Căruță, lovită de un autoturism. Un bărbat de 69 de ani și doi minori, la spital
Articolul următorSimona Halep, în semifinalele Transylvania Open