Stagiunea de teatru, cuprinzând spectacole de teatru pentru adulți și copii în limbile română și maghiară, este organizată de teatrul Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca. Evenimentele, găzduite de Casa Municipală de Cultură, sala Transilvania, încep în data de 15 septembrie și se vor desfășura săptămânal, până în 10 noiembrie. Stagiunea va avea loc în cadrul unei inițiative a spațiului Reactor din Cluj-Napoca de a intra în contact cu  un public cât mai variat și mai numeros, dar  și de a stimula viața culturală a unor orașe din România care nu au teatre proprii. Reactor de creație și experiment este un teatru independent care s-a născut la Cluj-Napoca în martie 2014, din dorința unui spațiu cultural conectat la public și la realitatea contemporană. În cei cinci ani de existență, Reactor a produs 34 de spectacole și sute de evenimente artistice, devenind o parte importantă a peisajului cultural clujean, un spațiu deschis, accesibil persoanelor de toate vârstele și din toate mediile sociale. Spectacolele Reactor vorbesc, printre altele, despre diferențele dintre generații, despre comunicarea inter-etnică, despre modul în care mass media ne modifică așteptările față de noi înșine, și despre multe altele.

l

MiniREACTOR este platforma Reactor care se ocupă de publicul de vârstă foarte tânără, producând spectacole pentru copii care abordează teme actuale și necesare oricărui copil, de la prietenie și respect față de natură la informații de bază: care sunt culorile curcubeului sau cum se măsoară timpul, totul prezentat într-o formă prietenoasă și antrenantă. Spectacolele în limba maghiară vor fi prezentate de către Váróterem Projekt, teatru independent clujean cu componență maghiară, care activează din 2009, timp în care a creat spectacole de teatru premiate și prezentate în numeroase festivaluri naționale și internaționale.

Programul REACTOR în luna septembrie

-15 septembrie, ora 19:00, ”Micul nostru centenar” de Maria Manolescu, regia -Dragoș Alexandru Mușoiu, la Casa Municipală de Cultură din Zalău, sala Transilvania.
– 22 septembrie, ora 19:00, ”Fabrici şi uzine”, regia Adina Lazăr, cu: Ioana Chiţu, Emanuel Cifor, Lucian Teodor Rus şi Simina Seliștean; producător – Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale. Spectacol de teatru post-industrial ce prezintă povestea fabricii Armătura Zalău, spusă de patru din cei peste 15000 de oameni care au lucrat acolo din 1969 până în prezent, la Casa Municipală de Cultură din Zalău, sala Transilvania.
– 29 septembrie, ora 19:00, ”La plasticatta”; cu: Oana Mardare, Lucian Teodor Rus, Paula Maria Seichei și Adonis Tanța; concept- Adonis Tanța; dramaturgie – Petro Ionescu; Concept scenografie – Adonis Tanța; Prelucrare muzicală și pian – Linda Ianchiș; Producție muzicală – Tiki Horea, la Casa Municipală de Cultură din Zalău, sala Transilvania.

Articolul precedentMinor din Chieșd, cercetat pentru furt
Articolul următorTânără sălăjeancă, depistată în trafic fără permis de conducere