”Pesta Porcină africană” (PPA) este cea mai gravă criză cu care se confruntă domeniul zootehnic românesc, în ultimii 30 de ani. Asta a afirmat deputatul liberal Lucian Bode – preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) Sălaj, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la sediul filialei sălăjene, vineri – 7 septembrie. Alături de liberalul sălăjean, la conferinţă, a fost prezent şi europarlamentarul Daniel Buda – președinte PNL filiala Cluj. Potrivit liderului PNL Sălaj, ”astăzi dorim să vă prezentăm pe scurt: gravitatea acestei epidemii care a lovit România, inconştienţa şi incompetenţa criminală a pesediştilor care conduc instituţiile responsabile cu gestiunea acestei epidemii şi, bineînţeles, ce face PNL, în opoziţie fiind, pentru a-i sprijini pe zecile de mii de români afectaţi”, a precizat acesta. PPA a fost diagnosticată în mai multe ţări europene: Polonia, Ungaria, Italia, Cehia şi Ucraina, iar în 2017 a fost descoperită în Satu-Mare. Porivit lui Bode, CE a informat România cu privire la PPA, însă autorităţile responsabile din România au fost total dezinteresate în legatură cu aceste semnale.” În 5 iulie 2018, intrând în posesia unor documente <<pe surse>> în Parlamentul României, am informat Asociaţia de Crescători de Suine din Sălaj cu privire la pericolul care se apropie; am încercat să fac o informare corectă a proprietarilor de porcine, a reprezentanţilor industriei de profil şi a întregii populaţii privind măsurile care se impun, obligaţiile ce le revin, precum şi gravitatea consecinţelor nerespectării acestor măsuri. După semnalarea primului focar în România, autorităţile şi-au demonstrat limita incompetenţei. Pe de o parte au schimbat în rău legislaţia, pe de altă parte acţiunile lor consider că sunt congruente cu <<penalul>>, de altfel Parchetul General instrumentează un dosar in-rem cu privire la modul în care au acţionat sau, mai bine zis, nu au acţionat autorităţile în acest sens. Bilanţul este catastrofal: 11 judeţe în care evoluează boala, 190 de localităţi cu 826 de focare şi 159.645 de suine ucise. România înregistrează astfel cea mai rapidă creştere a numărului de focare din toate ţările europene şi arătă astfel că autorităţile responsabile (centrale şi locale) sunt depăşite de situaţie”, a spus preşedintele PNL Sălaj.

Tot în cadrul cadrul conferinţei de vineri, liderul liberal din Sălaj a amintit de debutul noii sesiuni parlamentare. ”După cum ştiţi noua sesiune parlamentară a debutat pe 3 septembrie 2018, Cu toate că 114 parlamentarii au semnat pentru convocarea unei sesiuni extraordinare. Această sesiune extraordinară nu a mai fost convocată pentru simplul fapt că nu a vrut <<aiatolahul Dragnea>>. Sigur, pentru această încălcare gravă a legii, Dragnea s-a ales cu o plângere penală depusă de către colegii mei Raluca Turcan şi Dan Vâlceanu”. În fine, în debutul acestei sesiuni parlamentare, PNL împreună cu partenerii din opoziţie, a încercat să repună pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor dezbaterea celor mai arzătoare subiecte aflate pe agenda publică. Astfel, s-a introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor constituirea unei comisii de anchetă privind verificarea modului prin care autorităţile statului român au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al PPA. S-a solicitat constituirea unei comisii de anchetă privind reprimarea protestului paşnic antiguvernamental desfăşurat în Bucureşti, Piaţa Victoriei, în data de 10 august 2018. ”Am solicitat, în baza dreptului constituţional pe care îl are PNL ca principal partid de opoziţie, prezenţa în plenul camerei Deputaţilor a doamnei prim-ministru V.V. Dăncilă, respectiv a doamnei Carmen Dan, ministru al Administraţiei şi Internelor.Toate cele trei solicitări legitime au fost respinse de către majoritatea PSD-ALDE. În schimb am reuşit introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de săptămâna viiitoare dezbaterea şi votul asupra unei moţiuni simple depuse de PNL împotriva ministrului Administraţiei şi Internelor, Carmen Dan, intitulată sugestiv <<Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti>>”, a adăugat Lucian Bode.

Articolul precedentPoliţia Sălaj angajează din sursă externă. Care sunt condiţiile
Articolul următorDaniel Buda – europarlamentar PNL, la Zalău: ”Europenii se întreabă până când trebuie să plătească pentru incompetența autorităților din România”