Europarlamentarul Daniel Buda (PPE/PNL), originar din Sălaj, continua promovarea produselor românești. România a înregistrat un deficit de 853,9 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în creștere cu 53% față de anul 2016, când a raportat 557,4 milioane de euro, conform datelor furnizate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Importurile României au înregistrat o valoare de 7,1 miliarde de euro, o pondere semnificativă având-o produsele cu valoare adăugată. În clasamentul produselor importate, pe primele locuri s-a menținut carnea de porc (475 de milioane de euro), fiind urmată de lapte și produse lactate (314 de milioane de euro), fructe exotice (400 de milioane de euro), cafea (200 de milioane de euro) și ciocolată (245 de milioane de euro). Din punct de vedere al balanței comerciale, România exportă dublu din punct de vedere cantitativ, în special materii prime. Tendința din România este de a exporta cantități însemnate de materii prime la prețuri derizorii și de a importa produse finite la prețuri mai ridicate.
”La începutul mandatului meu de europarlamentar și membru al Comisiei de Agricultură Rurală din Parlamentul European, am inițiat campania <<Mănânci produse românești, mănânci sănătos!>> care va continua și în acest an în județele Regiunii de NV, prin care îi informez pe cetățeni cu privire la avantajele consumului de produse românești, avantaje care nu sunt puține: sprijinirea producătorilor locali, susținerea locurilor de muncă pe care aceștia le creează, impactul semnificativ asupra economiei locale pe care le produc prin plata taxelor. De asemenea, cetățenii își pot manifesta patriotismul local și pot perpetua tradiția prin consumul din imediata lor apropiere. Produsele românești sunt autentice, naturale și indiscutabil mai proaspete decât cele de import. Ele au la bază un mod de producție mult mai ecologic, bazat mai puțin pe îngrășămintele chimice și mai mult pe agricultura tradițională”, scrie europarlamentarul într-o postare pe pagina sa de facebook.
Potrivit acestuia, doar prin consumul de produse românești putem ajuta fermierii să supraviețuiască pe piață și să diminuăm astfel importurile masive pe care țara noastră le înregistrează în mod galopant an de an.

Articolul precedentLa finalul săptămânii: Manifestări omagiale la Guruslău
Articolul următorRestricții de circulație pe șoseaua ocolitoare