Sindicatul Promedica, USMR – Alianța Medicilor continuă de luni greva japoneză, potrivit unui comunicat remis de doctori.

Potrivit sursei citate, medicii îşi doresc să tragă un puternic semnal de alarmă Guvernului și reprezentanților Ministerului Sănătății cu privire la aspecte importante, care afectează în mod grav sistemul de sănătate, personalul medical și pacienții.

„Solicităm dialog, dezbatere, asumare, transparență. Modul în care reprezentanții Guvernului și Ministerului Sănătății aleg să îi trateze pe medici este total incorect, și neasumat. Ne dorim respectul cuvenit pentru munca făcută zi de zi în spitale și colaborare, nu măsuri luate peste noapte, fără a exista dezbatere, dialog și a cântări consecințele directe și indirecte. Ne declarăm total nemulțumiți de lipsa de dialog social a Guvernului și Ministerului Sănătății cu privire la proiectul de lege privind modificarea OUG 114, prin care se limitează sporul pentru condiții vătămătoare pentru bugetari”, se arată în comunicatul citat.

Sindicaliştii mai spun că peste 11.000 de angajați din sistemul de sănătate vor avea pierderi salariale din 2020, iar peste 50.000 în următorii doi ani.

„Vorbim aici de modificarea modalității de calcul a sporurilor, de oameni care o să fie grav afectați, unii dintre ei vor avea pierderi salariale de peste 2.000 – 3.000 de lei. Considerăm că există soluții ca acești profesioniști să nu aibă de suferit, ele pot fi găsite dacă ne așezăm la masa dialogului! Solicităm scoaterea OUG 114 din procesul de transparență decizională pentru a fi mai întâi dezbătut și discutat cu organizațiile sindicale, astfel încât împreună să găsim cele mai bune soluții.  Scăderea veniturilor va însemna exodul multor medici și va duce la scăderea accesibilității pacienților la specialiști și servicii medicale de calitate”, mai spun protestatarii.

Medicii mai atrag atenția asupra faptului că deficitul de forță de muncă în domeniul sănătății rămâne critic, numărul de medici și de asistente medicale fiind printre cele mai scăzute din Europa.

„Oficial în perioada 2010-2016 peste 16.000 de cadre medicale au cerut eliberarea certificatelor profesionale de la Colegiul Medicilor din României, iar alți 10.000 de medici au plecat din țară, în ultimii doi ani. România are mai puțini medici și asistenți medicali pe cap de locuitor decât majoritatea țărilor UE!”, arată sursa citată.

În pofida creșterii forței de muncă în domeniul sănătății în decursul ultimului deceniu, sistemul de sănătate din România este afectat în continuare de deficite de medici și de asistenți medicali, mai spun doctorii din USMR.

„În 2017, existau 2,9 medici practicanți la 1 000 de locuitori, cifră aflată pe locul trei între cele mai scăzute cifre din UE (media UE fiind de 3,6) și 6,7 asistenți medicali la 1 000 de locuitori (media UE fiind de 8,5), arată cel mai recent raport al Comisiei Europene”, conchid ei.

 

Articolul precedentPloi până marți seara în majoritatea zonelor țării
Articolul următorElicopterul SMURD, intervenție în comuna Letca