Ziua Culturii Naţionale şi împlinirea a 169 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu au fost marcate marţi, 15 ianuarie, la Zalău, în cadrul unui eveniment organizat la sala de spectacole Transilvania.

O inedită şi vibrantă interpretare a imnului naţional, realizată de Fanfara „Artissima” a Liceului de Artă „Ioan Sima” din Zalău, a deschis manifestarea, după care cei circa 250 de liceeni, prezenţi în sală, au fost provocați să recite, la unison, prima strofă din poezia eminesciană „Luceafărul”.

Prezent la eveniment, prefectul judeţului Sălaj, Florian Florian, le-a vorbit tinerilor despre însemnătatea culturii în formarea personalităţii unui om.”Să pornim de la o simplă întrebare: oare cultura are vreun rol în formarea caracterului? Nu vreau neapărat acum un răspuns la această întrebare, ci doar să vă gândiţi la asta. Principala provocare a organizatorilor este să vă demonstreze că se poate simţi emoţie şi bucurie nu doar în faţa ultimului model de smartphone, ci şi, poate, ascultând muzica lui Ciprian Porumbescu, iar poezia nu înseamnă doar versurile scrise de Smiley, ci şi cele ale ‘bătrânului’ Eminescu, căruia, de altfel, îl şi marcăm astăzi ziua de naştere”, a precizat, în cuvântul său, prefectul Florin Florian.

Programul a continuat cu proiecţia unui film ce reuneşte cele mai importante proiecte realizate în Sălaj, în anul Centenar, pentru ca mai apoi, principalele instituţii de cultură din judeţ să se prezinte în faţa tânărului auditoriu, potrivit unei informări a Prefecturii Sălaj.

Prezentările au fost intercalate cu momente de muzică şi poezie susţinute de artişti de la Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, Ansamblul Folcloric „Meseşul”, Ansamblul Artistic Profesionist „Porolissum”, elevi de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, soprana Rodica Pop Selling, tenorul Sergiu Chirilă, solista Alice Ghile şi Ioan Pintea.

Evenimentul a fost organizat de Instituţia Prefectului Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Centrul de Cultură şi Artă, Biblioteca Judeţeană, Direcţie Judeţeană pentru Cultură, Casa Municipală de Cultură Zalău, Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Fotografia postată de Instituția Prefectului - județul Sălaj.
Articolul precedentPieton, rănit grav în Agrij
Articolul următorAu provocat accidente rutiere, unele grave, și au fugit de la locul faptei