Polițiștii Biroului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au desfășurat marți o activitate în baza Planului de acțiune – Foc de artificii 2022-2023.

 

În cadrul activității, polițiștii au depistat în municipiul Zalău un tânăr de 17 ani din comuna Chieșd, care deținea fără drept 412 articole pirotehnice din categoriile P1 și F2 (în greutate de 1 kg).

Conform prevederilor art.18 din H.G. nr.1102/2014 privind stabilirea condițiilor de punere la dispozitie pe piață a articolelor pirotehnice,  deținerea articolelor din categoria celor de mai sus este interzisă publicului larg, cu excepția persoanelor care au calitatea de pirotehnician autorizat.

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar obiectele pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării.

 

Polițiștii reamintesc cetățenilor faptul că orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la un an.

„Polițiștii sălăjeni vă reamintesc că sunt interzise deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 și F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția integrității persoanelor, dar și a bunurilor care ar putea fi distruse ca urmare a producerii de incendii prin utilizarea necorespunzătoare.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehniști, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoarea de la 3 luni la un an.

Polițiștii sălăjeni vor acționa, în continuare, pentru combaterea cu fermitate a comerțului ilegal cu articole pirotehnice, dar și a folosirii ilegale a acestora, ca factor important în asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prin care să se prevină apariția unor accidente sau pagube materiale”, transmite IPJ Sălaj.

 

FOTO: Arhivă

Sursa: Realitatea de Salaj

Articolul precedentMarocan, depistat de polițiștii sălăjeni că a intrat ilegal în România
Articolul următorOpt scandalagii din Bihor, reținuți de polițiști