Moșii de Vară se sărbătoresc anul acesta pe 3 iunie, în ziua care precede duminica Rusaliilor. Este un eveniment așteptat cu mult interes în satul românesc de altădată, care s-a perpetuat până în zilele noastre. Moșii de Vară sau Moșii de Cireșe, sunt numiți așa pentru că acum se dau de pomană cireșe.

Mâncarea care se împărțea pentru sufletele celor adormiți se punea în vase de lut, cumpărate adesea de la așa numitele Târguri de Moși, alături de care se aflau linguri din lemn și colaci. De asemenea, se dădea de pomană și apă proaspătă de la fântână sau de la izvor. Cel care lua apa din fântână pentru a o da de sufletul celor răposați trebuia să lase un bănuț pe ghizdul fântânii, pentru a răsplăti munca celor care au săpat fântâna.

În tradiția populară se spune că de Moșii de Vară toți morții se duc în Valea cu Dor, pentru a găsi tot ceea ce li s-a dat de pomană în timpul anului. Dacă nu găsesc nimic, iau țărână în poală și se întorc supărați acolo de unde au venit, motiv pentru care trebuie să li se dea de pomană în această zi, pentru a nu rămâne mâhniți. De asemenea, în această zi nu este bine să se spele rufe, deoarece morții vor primi de pomană lături.

De Moșii de Vară, există tradiția ca tinerii să taie nuiele de tei și să culeagă frunze de nuc și fire de pelin, pentru a le duce de Rusalii la biserică. După ce se sfințesc, ele se așază la icoană, la ferestre și la streșini având rol apotropaic.

De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.

În unele multe localități din țară, în Sâmbăta Morților sau Moșii de vară au loc ritualuri de pomenire mai ales în cimitire. Acolo, mormintele sunt curăţate şi împodobite din vreme. La porţile cimitirelor se întind mese pline cu colaci şi vin, împodobite cu flori şi frunze de tei. În Sâmbăta Morților, au loc slujbe de pomenire, oficiate de preot, după care acesta sfinţeşte fiecare mormânt.

În seara de sâmbătă, nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, fiindcă se spune că pe acolo trec duhurile rele. De asemenea, ca să nu ai probleme, este bine să dormi în propria locuinţă.
Dacă plouă în ziua Moşilor de Vară, recolta anului va fi foarte bogată.

Articolul precedentVremea 3 iunie. Schimbări de temperatură. Care sunt zonele vizate de vreme rea
Articolul următorVin PENSIILE la timp după mini-vacanța de 1 Iunie și Rusalii? ANUNȚUL lui Marius Budăi