”Muza Fest” continuă cu un nou concert de cameră. ”Sectio Aurea” este ansamblul care va cânta joi, octombrie, începând ora 18, în sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj. Ansamblul ”Sectio Aurea” se compune din Mária Szabó – flaut drept – Cluj-Napoca, Maria Petrescu – oboi baroc – Bucureşti/Amsterdam, István Csata – viola da gamba (Miercurea-Ciuc/Cluj-Napoca), Paul Cristian – spinetă (Braşov).
Ansamblul ”Sectio Aurea” s-a născut în 2014, ca răspuns la o provocare adresată de Festivalul de Film Istoric Râșnov, având în componenţă muzicieni tineri, dar cu o bogată experienţă în practica interpretării autentice a muzicii vechi, toţi având studii de specialitate în Europa. Formula de bază este de cvartet (flaut drept, oboi baroc, viola da gamba şi spinetă/orgă), folosind replici fidele ale instrumentelor originale, la care se adaugă ca invitați (în funcție de programul nuzical) un al doilea flaut drept și o voce. Repertoriul abordat îi (re)uneşte pe membrii ansamblului în realizarea unei conexiuni sufleteşti întru spiritul de epocă, incluzând piese instrumentale special adaptate (transcrise sau aranjate) de membrii formaţiei pentru formula sa instrumentală: compoziţii din Barocul german, francez, italian și englez, la care se adaugă piese provenind din vechi manuscrise transilvane (Codex Caioni, Manuscrisul de la Sf. Gheorghe). Ansamblul a revenit la Râșnov, la cea de-a X-a ediție a Festivalului de Film și Istorii (2018), cu un program inspirat de muzica prezentată în perioada barocă la ceremoniile și festivităţile de la curţile nobiliare europene. Tot în 2018, formația a concertat în cadrul festivalului ”Musica Barcensis” (la Sânpetru), în stagiunea Orgelsommer Mediaș și la Festivalul Muza Fest Zalău. Colaboratorii constanți ai ansamblului sunt Zoltán Majó – flaut drept și Cristian Hodrea – bas-bariton.

Articolul precedentIlegalități peste ilegalități, în pădurile Sălajului. Lemnul se taie după bunul plac
Articolul următorPercheziții în Sălaj, la samsari de mașini. Vizate sunt persoane care ar fi făcut evaziune fiscală în Germania