OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trei șoferi au fost depistați de polițiștii rutieri în trafic după ce s-au urcat la volan băuți. Alcoolemia unora dintre ei a depășit 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii sălăjeni au întocmit dosare penale și continuă cercetările pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj,un echipaj din cadrul Serviciului Rutier a oprit pentru control, sâmbătă, 15 decembrie 2018, la ora 20.30, pe Drumul Național 1F, un autoturism, care circula pe direcția Ciumărna-Zalău, condus de un zălăuan de 49 de ani. La testarea cu alcooltestul s-a evidențiat o alcoolemie de 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat.

O oră mai târziu, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Nușfalău au depistat un bărbat, din comuna Ip, în timp ce conducea autoturismul pe Drumul Județean 109 P, prin localitatea Cosniciu de Sus, cu o alcoolemie de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 15 spre 16 decembrie,, la ora 3.30,  polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Crasna au identificat un trafic un autoturism, care circula pe Drumul Județean 191 C, prin localitatea Crasna, condus de un bărbat din localitate.

Și de data aceasta, alcooltestul a indicat o valoare pozitivă, respectiv 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„Nu conduce dacă ai băut! Te poate costa viața sau libertatea!”, recomandă reprezentanții Poliției Sălaj.

În cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

  • contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,40 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
  • infracțiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de peste 0,40 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează.

„Refuzul de a vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede închisoarea de la 1 la 5 ani”, a subliniat sursa citată.

Articolul precedentS-a urcat beat la volan şi a ajuns cu maşina în şanţ
Articolul următorMatematicienii de la API Zalău, premiaţi la Baia Mare |