Poliţiştii sălăjeni au depistat, la acest sfârșit de săptămână, un şofer care conducea sub influența băuturilor alcoolice.

Un tânăr 25 de ani, din comuna Coșeiu, a fost prins de polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Zalău, pe Drumul Județean 110/A, între localitățile Guruslău și Coșeiu, în timp ce  conducea un autoturism, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării acestuia cu aparatul etilotest, a rezultat o concentrație de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj desfășoară permanent activități, pe toate drumurile publice, pentru descurajarea celor care intenționează să conducă sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, dar și pentru tragerea la răspundere a celor care încalcă legea și pun în pericol siguranța traficului rutier. „Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Fiţi responsabili în trafic! Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor. Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, vă riscați şi libertatea”, atenţionează reprezentanţii instituţiei.                     Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj reamintește că în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

  • contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg/l alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
  • infracțiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de peste 0,4/l mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează!

Refuzul de a vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede o sancţiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Articolul precedentBănuiți de tâlhărie, reținuți de polițiștii din Sălaj
Articolul următorISU Sălaj a început cursurile de pregătire cu voluntarii. 28 de persoane, prezente la prima instruire