După moartea pădurarului din Maramureș și a cazurile tot mai dese de pădurari atacați sau chiar uciși de hoţii de lemne Parlamentul a luat o primă decizie importantă. parlamentarii au votat o lege care le dă dreptul pădurarilor să dețină arme letale. Legea va fi trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.

Camera Deputaților, care este for decizional, a adoptat cu 232 de voturi proiectul de modificare a ordonanței de urgență privind statutul personalului silvic, astfel încât pădurarii cu atribuţii de pază să fie dotați cu armament de serviciu, letal sau neletal.

În exercitarea atribuțiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuții de paza fondului forestier național, a fondului cinegetic național, a fondului piscicol și a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, și poate face uz de armă, în condițiile reglementărilor privind regimul armelor și munițiilor”, se arată în modificarea adusă articolului 23 (1) din OUG privind Statutul personalului silvic.

Personalul silvic poate face uz de armă pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, în condiţiile legii. Siguranța personalului silvic, în special a celor care asigură paza pădurii, este întărită prin acest nou Statut, așa cum au solicitat asociațiile profesionale din sector, dar și societatea civilă.

O altă modificare prevede că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum cinci salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

 

 

Articolul precedentBNR, anunț de ultima oră despre căderea leului
Articolul următorPeste 180 de locuri de muncă în mediul privat. Vezi aici oferta