Atenție la jucăriile pe care le cumpărați copiilor! Acesta este anunțul făcut de polițiștii români, ce au publicat un adevărat ghid al cumpărăturilor responsabile, valabil în special în luna cadourilor. Unele dintre produse sunt de-a dreptul periculoase, pentru cei mici, deși par inofensive.

Avertismentul, făcut de polițiști, a fost cuprins într-un comunicat de presă, ce conține câteva instrucțiuni clare, ce sunt menite a îi feri pe cei ce se pregătesc de cumpărături, pentru cei mici, de pericolele care îi pândesc la tot pasul, unele de-a dreptul imposibil de intuit spun polițiștii.

Imagine

Cumpărați doar din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care este nevoie în cazul unei eventuale reclamații!

Dacă alegeți să achiziționați din mediul online, evitați operatorii economici care nu afişează datele de contact complete (adresă, telefon, cod de înregistrare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail sau la un număr de telefon.

Nu plătiți în avans pentru produse comandate prin internet de la persoane necunoscute! Totuși, dacă achiziționați de la persoane fizice, cereți documentele de provenienţă ale jucăriilor (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul) şi certificatul de garanţie emis de producător.

Analizați cu atenție ofertele foarte tentante sau dacă un vânzător insistă să încheiați o tranzacţie! Comparați ofertele de preţ, condiţiile de livrare şi garanţie ale mai multor comercianţi înainte de a lua o decizie!

Imagine

Imagine

Verificați existența marcajului CE, care conduce la prezumția că produsul este sigur, conform legislației în vigoare în Uniunea Europeană, precum și existența denumirii și a datelor cu privire la sediului producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat.

Produsul trebuie să aibă specificate instrucțiunile de utilizare și avertismentele specifice, traduse în limba română.

Unele jucării necesită o atenție deosebită dat fiind riscurile particulare pe care le prezintă (jucăriile alimentate electric – riscuri de arsuri și de explozie, jucăriile gonflabile, precum și cele care au muchii tăioase sau piese ușor detașabile – risc de ingerare de către copii sau de sufocare).

Imagine

Imagine

În cazul jucăriilor considerate periculoase, instrucțiunile de utilizare trebuie să avertizeze în mod complet și eficient asupra pericolelor ce pot apărea în timpul folosirii, dar și modul de evitare a oricărui risc. Lipsa acestor indicații poate duce la folosirea incorectă a jocurilor și jucăriilor. Consultați și recomandările referitoare la vârstă și la siguranță.

Imagine

Comisia Europeană primește semnalări din partea autorităților naționale din UE/Spațiul Economic European cu privire la produsele periculoase identificate pe piețele lor. Acestea sunt transmise autorităților naționale prin sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase „Rapex” și pot fi consultate la adresa:

https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=main.listNotifications&lng=ro.

Fotografiile ce ilustrează acest material reprezintă produse considerate periculoase, ce au fust puse la vânzare în spațiul UE, și care au fost raportate în mai multe state de la nivelul Uniunii, doar în ultimele zile. Acestea sunt de ordinul zecilor, pe site-ul amintit anterior.

Articolul precedentMaeștri internaționali ai artelor marțiale, în vizită, în Zalău
Articolul următorAnaliză Economică : BNR continuă să monitorizeze piața