1730 de elevi sălăjeni vor beneficia de programul-pilot ”Masă la școală”.
Programul de alimentație diversificată a fost extins de Ministerul Educației, de la 50, la 150 de școli, la nivel național. Decizia Guvernului a dus la extinderea programului și în Sălaj, au anunțat reprezentanții Prefecturii Sălaj.

Potrivit sursei citate, în 2019 au beneficiat de acest program elevii Liceului “Liviu Rebreanu” din Hida (448 elevi), iar anul acesta au mai fost incluse încă trei școli – Liceul Tehnologic „Ioachim Pop” din Ileanda (427 elevi), Liceul Tehnologic Nr. 1 Surduc (454 elevi) și Școala Gimnazială Nr. 1 Valcău de Jos (401 elevi).

Așadar, în total, la cele patru școli vor fi incluși în acest program un număr de 1730 de elevi, iar la nivel național, numărul beneficiarilor depășește 65.000.
Potrivit informațiilor postate pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării (MEC), decizia de extindere cu 100 de noi unități de învățământ are la bază efectele pozitive generate asupra beneficiarilor direcţi şi indirecţi.

Studiile de impact au arătat că această măsură a avut ca efect scăderea ratei abandonului şcolar, diminuarea absenteismului, precum și formarea deprinderii, la copii, unei alimentații sănătoase.
“Astfel, în perioada derulării activităţii didactice, preşcolarii şi elevii din cele 150 de unităţi de învăţământ vor primi, cu titlu gratuit, un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în limita valorii zilnice de 10 lei/ beneficiar (inclusiv TVA)”, se mai arată pe site-ul www.edu.ro.
Comparativ cu anul precedent, numărul beneficiarilor programului este mai mare cu 41.888 de elevi, însumând pentru anul în curs un număr total de 65.343 de elevi.

Suma estimată, necesară implementării programului pentru anul 2020 este de 81.983 de lei.
Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/ servicii a pachetelor alimentare/ mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unităţi/ subdiviziuni administrativ-teritoriale şi se stabileşte potrivit prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.
Conform reprezentanților MEC, derularea programului de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi face parte din acțiunile Ministerului Educației și Cercetării, pentru realizarea unui obiectiv major al politicilor sale educaționale: asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate pentru toți copiii și tinerii din România.

 

Articolul precedentJibou: Sute de participanți la conferința preotului Stelian Tofană
Articolul următorOscar 2020 – Cel mai bine și cel mai prost îmbrăcate vedete de la Gala Oscar