În Sălaj au fost organizate 312 secții de votare și vor fi distribuite 216.304 buletine de vot, aferente unui număr de 196.392 de alegători. Pregătirile pentru alegerile prezindențiale, ce se vor desfășura duminică, 10 noiembrie, sunt în grafic, după cum au anunțat reprezentanții Prefecturii Sălaj.

„Până în prezent au fost primite buletinele de vot și toate materialele necesare desfășurării scrutinului electoral (ștampile de vot, ștampile de control, timbre autocolante etc.) , acestea urmând a fi distribuite în județ sâmbătă, 9 noiembrie. Pentru comunele din județ, reprezentanții Instituției Prefectului și ai Biroului Electoral Județean Sălaj se vor deplasa la sediilor primăriilor, predarea către cele patru orașe urmând a se face din Zalău, în cursul aceleiași zile”, a precizat sursa citată.

În data 5 noiembrie 2019, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, a avut loc instruirea președinților și locțiitorilor secțiilor de votare din județul Sălaj, instruire la care au fost prezenți și operatorii de calculator. Evenimentul a fost coordonat de prefectul Florin Florian, cu participarea unor reprezentanți ai tuturor autorităților implicate în organizarea alegerilor.

În Sălaj, ca de altfel la nivel întregii țări, votarea începe duminică la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23.59 (art. 46 din Legea 370/2004).

Cetățenii români își pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) dispune măsuri pentru menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice în localitățile țării, pe întreaga perioadă electorală și, în mod deosebit, în ziua votării, precum și în zilele care premerg și succedă acestei zile, în Sălaj peste 800 de membri ai structurilor MAI find implicați în acest proces.

Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, menține și asigură ordinea publică în zona secțiilor de votare și securitatea dosarelor întocmite de birourile electorale, pe timpul transportului acestora la birourile electorale, precum și securitatea pe timpul transportului și depozitării buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării.

Articolul precedentMinistrul Agriculturii trimite controlul la magazinele alimentare de stat înființate de Daea: Mi s-au semnalat probleme grave
Articolul următorDisputa USR-PNL pe comisarul european. Rareș Bogdan: „USR să stea de vorbă și cu dl. Cioloș!”