Duminică, 27 iunie, în orașul Șimleu Sivaniei se vor desfășura alegeri locale parțiale pentru funcția de primar. Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, alături de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Sălaj se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecție, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.

 

Măsurile de pază și protecție instituite la locațiile secțiilor de votare presupun prezența efectivelor pentru a preveni apariția unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

Echipajele de polițiști și jandarmi vor asigura protecția celor 9 secții de votare, inclusiv în noaptea de sâmbătă spre duminică.

În ziua votului vor fi mobilizați peste 30 de polițiști și jandarmi care vor acționa pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zona secțiilor de vot, cercetarea sesizărilor privind săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni electorale și constituirea rezervelor de intervenție.

Pentru intervenția efectivă la eventuale incidente, polițiștii angrenați în paza și protecția secției de votare vor fi sprijiniți, la solicitare, de patrulele de poliție aflate în dispozitivul curent de intervenție, care își vor desfășura activitatea în zonă.

„Alegătorii șimeluani își pot exercita dreptul de vot numai pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Vă reaminitim că actele de identitate care au expirat începând cu 01 martie 2020, își mențin valabilitatea pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. Deci cetățeanul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitatea expirat în perioada 1 martie 2020-27 iunie 2021 își poate exercita dreptul de vot în baza acelui document.

Au dreptul să voteze cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepția persoanelor puse sub interdicție și a celor care se află sub efectul unei hotărâri judecătorești definitive prin care li s-a interzis exercitarea dreptului de vot.

Alegătorul votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secția de votare unde este arondată adresa la care își are domiciliul sau reședința, după caz.

Vă reamintim că și la alegerile locale de duminică va fi folosit Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal.

Prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
 

Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el.

Acesta nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral al secției de votare, al persoanelor acreditate, al candidaților și nici operatorul de calculator.

Preşedintele biroului electoral ale secției de votare poate lua măsuri pentru ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat”, a transmis IPJ Sălaj.

Campania electorală se va încheia mâine, 26 iunie, ora 07:00.

CONTRAVENȚII ȘI INFRACȚIUNI PREVĂZUTE DE ACTELE NORMATIVE CARE PRIVESC ALEGERILE LOCALE

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei.

Aceeași amendă se poate aplica persoanelor care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot.

Persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat pot primi amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei.

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a exercitării dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Aceeași pedeapsă va primi persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.

Polițiștii reamintesc că toate persoanele participante la procesul electoral au obligația de a respecta măsurile de protecție sanitară, precum purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor la intrarea în secția de votare și respectarea distanței fizice.

Totodată, cetățenii sunt îndemnați să sesizeze orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant MAI.

Sursa: Realitatea de Salaj

Articolul precedent65 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2
Articolul următorO nouă avertizare meteo de ploi, vijelii şi grindină pentru aproape toată ţara. Cod portocaliu valabil până diseară