„Edward” este un proiect susţinut de Comisia Europeană şi îşi propune ca ziua de 19 septembrie să fie ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere. Acesta este derulat pentru conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile și consecințele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulație, în scopul adoptării de către aceştia a unor conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Peste 90 de accidente de circulaţie grave, în urma cărora 27 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 84 au fost rănite grav, au avut loc pe şoselele județului de la începutul acestui an, conform statisticilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj.

Şoferii, în mod conştient sau inconştient, pun în pericol ceilalţi participanţi la trafic prin nerespectarea regulilor de circulaţie. Viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, indisciplina pietonală, dar şi nerespectarea regulilor de circulaţie de către biciclişti constituie o parte din factorii generatori de accidente de circulație.

Şi abaterile comise de motocicliști, mopediști şi căruțași determină producerea de evenimente negative. Mulți dintre conducătorii de vehicule pe două roți și pietoni îşi riscă viaţa, alegând să ignore regulile sau căutând, pentru a scurta drumul, variante riscante.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Sălaj, poliţiştii rutieri sălăjeni se alătură demersului european şi vor lua măsuri în vederea conştientizării participanţilor la trafic asupra consecinţelor nerespectării legislaţiei şi atingerii scopului proiectului.

În perioada 1 ianuarie-31 august 2018, la nivel judeţean s-au înregistrat 92 de accidente de circulaţie grave în urma cărora 27 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 84 au fost rănite grav. „Pentru a preveni implicarea dumneavoastră în astfel de evenimente, poliţiştii rutieri vă recomandă să respectaţi cu stricteţe regulile de circulaţie, să nu conduceţi dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau sunteţi obosiţi, să anticipaţi situaţiile care pot deveni periculoase şi să efectuaţi orice manevră în condiţii de siguranţă. Numai respectând regulile de circulaţie, putem avea un trafic rutier în siguranţă!”, au ţinut să precizeze reprezentanţii Poliţiei Sălaj.

Articolul precedentElicopter SMURD, solicitat să intervină la Zalău
Articolul următorÎncepe şcoala. Vezi programul festivităţilor de început de an şcolar