Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău găzduiește o nouă expoziție temporară în ”Beciul Cultural”, care poate fi vizitată de către public până la sfârșitul lunii iunie: Poveștile reale ale vrăjitoarelor din Sălaj.  

Expoziția redă poveștile documentate ale mai multor femei, dar și bărbați, care au fost acuzați de vrăjitorie, în satele aflate pe teritoriul județului Sălaj. Vânătoarea de vrăjitoare care a devastat Europa Evului Mediu a început mai târziu în zona Transilvaniei și a durat chiar și după ce împărăteasa Maria Terezia a interzis procesele de vrăjitorie.

„În procesele care s-au derulat în localitățile de pe teritoriul Sălajului, în aproape jumătatea cazurilor acuzația a fost de prietenie cu diavolul, accentuând trăsătura anticreștină a inculpaților. Suspiciunea de  vrăjitorie era prezentă atât în comunitățile maghiare, cât și în comunitățile de români. Vrăjitoria era privită ca o ocupație practicată în general de către femei, care se poate moșteni și învăța. Până acum, pe teritoriul Sălajului  am documentat 58 de persoane care au suferit din cauza acuzațiilor de vrăjitorie, din care  50 (46 de femei și patru bărbați)  au trecut printr-un proces. Alte opt persoane (șase femei și doi bărbați) au intentat proces de calomnie împotriva acuzatorilor lor”, a declarat curatorul expoziției – Timea Kerestes

Sursa: Realitatea de Salaj