O procedură inovatoare care salvează pacienţii de durerile insuportabile la coloană, s-a realizat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Secţia clinică de Neurochirurgie din Spitalul Judeţean din Oradea.

Este vorba de un implant de neurostimulator medular, prima intervenție de acest fel ce a avut loc în unitatea medicală din Bihor, iar pacienta a fost o sălăjeancă de 50 de ani. 

Intervenţia şi dispozitivul costă peste 25.000 euro, însă procedura este decontată în întregime prin Programele Naţionale de Sănătate.

Femeia a avut până acum șapte operaţii la coloană, cervical şi lombar, realizate la Cluj şi la Szeged, şi a rămas cu dureri extreme pe întreaga coloană, dar mai ales la picior. „În ultimii doi ani am trăit doar cu plasturi de morfină. Nimic nu mă ajuta. Nu mă puteam îmbrăca, nu mă puteam spăla”, a declarat sălăjeanca, citată de Bihoreanul

Potrivit sursei citate, aceasta a ajuns la Oradea prin intermediul unui neurolog din Cluj, colaborator al neurochirurgilor orădeni. „Iniţial, mi-a spus că nu mai are ce să-mi facă, că a încercat tot ce se putea ca să mă ajute. Apoi şi-a adus aminte de echipa de neurochirurgi de la Oradea, care se pregăteau să facă primul implant de neurostimulator. Aşa am ajuns aici”, a mai spus sălăjeanca.

După cum a explicat coordonatorul Secţiei de Neurochirurgie, dr. Alin Blaga, citat de publicația bihoreană, procedura se adresează pacienţilor cu multiple operaţii, cu dureri cronice, durere care nu răspunde la medicaţia uzuală, fizioterapie şi infiltraţii locale. Specialiștii spun că nervul rămâne cu o „memorie a durerii”.

Astfel, o soluţie o reprezintă neurostimularea medulară, aşa numitul Spinal Cord Stimulation, o procedură chirurgicală ce presupune implantarea unui neurostimulator la nivelul coloanei. Practic, dispozitivul blochează transmiterea durerii spre creier. Cu ajutorul unei telecomenzi, pacientul generează impulsuri ori de câte ori simte durere.

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ o oră şi a constat în introducerea unui electrod lângă măduva spinării. În timpul operaţiei, pacienta a fost tot timpul trează, iar medicii au discutat permanent cu ea, pentru a stabili locul exact în care trebuie să stea electrozii, ca să-i acopere zona dureroasă.

Implantul este doar provizoriu, pentru ca pacienta să îl poată testa, însă rezultatul este, deja, peste aşteptări, căci intensitatea durerilor a scăzut semnificativ, cu peste 80 la sută, după cum susţine chiar pacienta.

Implantul definitiv urmează să fie montat peste două săptămâni, iar în timp, intensitatea durerilor va scădea, la fel şi dozele de calmante, iar pacienta îşi va putea relua activităţi pe care, până la intervenţia chirurgicală le credea imposibile. „Înainte, abia dacă puteam să mă plimb prin casă. După operaţie, am făcut deja trei plimbări pe secţie, ba chiar şi la parter m-am dus. Nici nu pot descrie diferenţa”, a mai spus femeia.

Astfel de intervenţii chirurgicale se puteau realiza doar la Timişoara, Iaşi şi Bucureşti sau în străinătate, unde preţul operaţiei poate ajunge şi la 25.000 euro, din care aproximativ 15.000 euro reprezintă preţul generatorului definitiv de impulsuri.

Articolul precedentMeteorologii avertizează: vine frigul! Temperaturile scad în toată ţara
Articolul următorTineri din Bobota, cercetați pentru furt calificat. Unul dintre ei a fost reținut