Prezenţa a cel puţin şase urşi a fost semnalată, în aceste zile, în județul Sălaj. Autorităţile intenţionează relocarea animalelor întrucât urşii nu se află în arealul lor natural.

„Potrivit estimării Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Sălaj, în judeţ a fost confirmată, până la această dată, prezenţa a trei urşi adulţi masculi şi a unei ursoaice cu doi pui”, se arată într-o infomare a Instituţiei Prefectului Sălaj.

Semnalarea prezenţei mai multor exemplare de urs brun în judeţul Sălaj, pe raza comunei Buciumi, dar şi în alte zone din judeţ, a fost subiectul unei întâlniri convocate astăzi, 25 iunie, de către prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, la sediul instituţiei, cu reprezentanţi ai Direcţiei Silvice, Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS), Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Agenţiei de Mediu, Serviciul teritorial judeţean al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi primăriei comunei Buciumi.

În cadrul întâlnirii s-a subliniat faptul că ursul brun este o specie cu protecţie strictă, pentru care este interzisă capturarea, uciderea sau vătămarea.

Totuşi, conform legislaţiei în vigoare, în anumite situaţii, precum cele vizând interesul sănătăţii şi securităţii publice, se pot stabili derogări, cu condiţia ca măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă, în arealul lor natural.

Dat fiind faptul că Sălajul nu face parte din arealul natural al ursul brun, iar prezenţa lor nu a fost semnalată la evaluările anuale ale efectivelor de vânat, conform datelor AJVPS, la întâlnirea de luni s-a stabilit că cea mai bună măsură este relocarea exemplarelor de urs prezente pe raza judeţului.

În acest sens, instituţiile abilitate vor lua toate măsurile necesare şi vor propune autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, prin Direcţia Biodiversitate, relocarea exemplarelor de urs din Sălaj.

Conform legii, relocarea urşilor se realizează în prezenţa personalului tehnic de specialitate, după ce au fost monitorizaţi şi inventariaţi.

Articolul precedentLa Călacea: un angajat de la o firmă de salubritate, accidentat mortal în timpul orelor de serviciu
Articolul următorȘimleuanca acuzată că și-a torturat nepotul și-a aflat sentința. A fost condamnată definitiv la 8 ani de închisoare