Centrul de Cultură și Artă al Județului (CCAJ) Sălaj finanțează desfășurarea în municipiu a Festivalului de film „One World Romania la Zalău”. Festivalul este organizat de Asociația One World Romania în parteneriat cu instituția de cultură precizată, Primăria Municipiului Zalău, Casa Municipală de Cultură Zalău și Direct Target. Festivalul va avea loc în perioada 7-9 septembrie 2018, în sala de spectacole a Clădirii Transilvania din Zalău, fiind inițiat de organizatorii Festivalului de Film Documentar și Drepturile Omului „One World Ro-mania”, ajuns la București la cea de-a 12-a ediție și la un număr de 14000 de spectatori/ediție.
”În jurul nostru, în lumea reală, trăim un moment de regresie autoritaristă, de întoarcere la tot felul de fundamentalisme, de reviriment al rasismului și intoleranței. În țările vecine și <<prietene>>, dar și pe terenul marilor puteri, justiția și societatea civilă sunt atacate, drepturile cetățenilor sunt restrânse, iar istoria redevine un teren de luptă al propagandei de stat. Mesajul festivalului ,<<One World Romania la Zalău>> se profilează mai clar în acest context. E nevoie mai mult ca oricând să deschidem ochii. Get Real!: în anul festivismului centenar, ne întoarcem la o imagine pașoptistă, aceea a României care își rupe cătușele pe Câmpia Libertății. Noi transpunem această imagine ideală într-un peisaj real, al acelei Românii care există dincolo de bula noastră și pe care refuzăm să o vedem. E o Românie încă încătușată de lipsuri elementare, în care coexistă mai multe lumi contradictorii. E nevoie mai mult ca oricând ca aceste lumi să comunice, să se cunoască, să intre în dialog. Pentru aceasta existăm, ca festival. Ar fi extraordinar dacă am putea, cu toții, să privim dincolo de bula noastră. Ar fi un nou început”, susțin organizatorii. „One World Romania la Zalău” va prezenta la Zalău documentare cu problematici sociale și civice, dar în același timp va include și filme de ficțiune care tratează subiecte relevante pentru societatea românească actuală.
Selecția cuprinde șapte filme de lungmetraj, dintre care patru documentare și trei filme de ficțiune. Majoritatea filmelor propuse sunt foarte recente.Toate proiecțiile vor fi urmate de dezbateri cu invitați speciali. În cazul majorității filmelor propuse, publicul va avea ocazia de a discuta ulterior cu unii dintre cei mai importanți cineaști ai momentului. Patru invitați importanți vor veni la Zalău pentru a discuta cu publicul: producătoarea Ada Solomon, regizoarea Ivana Mladenovic, regizorul Alexandru Solomon și regizorul Daniel Sandu.
Programul „One World Romania la Zalău”
Vineri, 7 septembrie
ora 19 – Gala de deschidere „One World Romania la Zalău”: „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor” Serbia, Franța, Qatar 2017; regie MilaTurajlic; film documentar; subtitrat în limba română. Acordul părinților pentru copii sub 12 ani / Câștigător al Trofeului One World Romania 2018.
Sâmbătă, 8 septembrie
ora 15.30 – „Sexpertul vă răspunde”, SUA 2017; regie Vaishali Sinha; film documentar; subtitrat în limba română. Acordul părinților pentru copii sub 12 ani / Selecționat la IDFA 2017.
ora 18 – „Marele jaf comunist”; România 2004; regie Alexandru Solomon; film documentar, invitat- regizorul Alexandru Solomon. Acordul părinților pentru copii sub 12 ani- Câștigător al Marelui Premiu al Festivalului Media Wave 2005.
ora 21 – „Un pas în urma serafimilor”; România 2017; regie Daniel Sandu; produs de Ada Solomon; invitați – producătoarea Ada Solomon și regizorul Daniel Sandu; nerecomandat sub 15 ani; Câștigător a 9 premii „Gopo” 2018.
Duminică, 9 septembrie
ora 15 – „Țara moartă”; România 2017; regie Radu Jude; produs de Ada Solomon; film documentar; invitată – producătoarea Ada Solomon. Acordul părinților pentru copii sub 12 ani; selecționat la Locarno 2017.
ora 17.30 -„Soldații. Poveste din Ferentari”; România 2017; regie Ivana Mladenovic; produs de Ada Solomon; film de ficțiune; invitate – producătoarea Ada Solomon și regizoarea Ivana Mladenovic; nerecomandat sub 15 ani; selecționat în Competiția Oficială a Festivalului de la San Sebastian 2017.
ora 20.30 – „Inimi cicatrizate”; România 2016; regie Radu Jude; produs de Ada Solomon; film de ficțiune; invitate – producătoarea Ada Solomon și actrița Ivana Mladenovic; nerecomandat sub 15 ani; câștigător al Premiului Special al Juriului Locarno 2016.

Articolul precedentFără permis, la volanul unui autoturism neînmatriculat
Articolul următorSălăjeni, prezenţi în Piaţa Victoriei: „Greu de descris în cuvinte ceea ce am trăit aseară”