Primăria Zalău vrea să construiască cu bani europeni un terminal intermodal care să decongestioneze traficul rutier în oraș și să faciliteze transportul din și spre Zalău în zona metropolitană. Proiectul de investiții se ridică la peste 2.6 milioane de euro, banii fiind atrași prin două proiecte, unul prin Panul Național de Redresare și Reziliență și unul prin Programul Operațional Regional 2021-2027, cu termene de finalizare 2026, respectiv 2030.

 

„În prezent municipiul Zalău nu deţine o reţea bine conturată şi dotată de staţii şi autogări dedicate sistemului de transport public judeţean şi interurban. De asemenea, rezidenţii comunelor învecinate care fac naveta cu autoturismul personal călătoresc până la destinaţie întrucât nu există facilităţi de transbordare la sistemul de transport public local. Deşi este vorba de un oraş relativ compact, numărul navetiştilor este din ce în ce mai mare, aspect vizibil şi în principalele puncte de intrare DNIF / DNIH şi DJ191C. în acest sens, va fi nevoie de conturarea unor porţi intermodale în lungul principalului coridor de mobilitate (bd. Mihai Viteazu – str. Gh. Doja). Gara Zalău Nord va fi principala poartă intermodală a oraşului care integrează facilităţi de acces la transportul feroviar, local şi judeţean, facilităţi de parcare a autoturismelor, facilităţi de parcare securizată pentru biciclete, facilităţi de bike-sharing, facilităţi de tipul Easy Box, precum şi staţii de încărcare electrică.

Liniile de cale ferată care străbat Zalăul au potenţial de deservire pentru bazinul de navetişti din zona metropolitană a Zalăului. Staţiile şi haltele deservite sunt Câmpia Sălăjeni, Bocşa Sălaj, Borla, Guruslău, Mirşid, Popeni, Cuceii Sălaj, Jibou şi Var. Peste 21.000 locuitori (populaţie după domiciliu) pot ajunge în municipiul Zalău în mai puţin de o oră”, se arată într-un comunicat al administrației locale zălăuane.

 

Potrivit sursei citate, investiția urmează să fie realizată în două etape.

Astfel, în prima etapă, cu finanţare prin Programul National de Redresare si Rezilienta(PNRR), cu termen de finalizare 2026, urmează a se realiza următoarele componente:

   – amenajare staţii încărcare vehicule electrice (autobuze);

   – amenajare staţii încărcare vehicule electrice (autoturisme);

   – sistem de prioritizare a transportului public la părăsirea terminalului (parte din proiect complementar).

În etapa a doua, cu finanţare prin Programul Operaţional Regional 2021-2027, cu termen de finalizare 2030, urmează să fie realizate următoarele:

   – amenajare autogară;

   – amenajare terminal transport public local / metropolitan;

   – amenajare micro depozite pentru curierat (model Easy Box);

   – amenajare parcare autoturisme şi motociclete (o parte din parcări vor fi amenajate în regim de park&ride);

   – amenajare parcare / staţie pentru taxi;

   – amenajare parcare securizată şi acoperită pentru biciclete;

   – amenajare staţie de închiriat biciclete (bike -sharing – parte din sistemul municipal);

   – sistem de supraveghere video;

   – sistem de iluminat public şi mobilier urban;

   – alte lucrări şi dotări complementare (ex. spaţii comerciale, spaţii verzi, vegetaţie etc.).

Pentru realizarea acestui proiect de investiții, Primăria Municipiului Zalău solicită Ministerului Transporturilor să aprobe trecerea din domeniul public al Statului Român și din concesiunea CFR în domeniul public al Municipiului Zalău și în administrarea Consiliului Local a unei suprafețe totale de 5.054 de metri pătrați.

 

Sursa: Realitatea de Salaj

Articolul precedentALERTĂ ALIMENTARĂ -Mandarine retrase de la raft
Articolul următorReghe nu și-a salutat copiii la intrarea în curtea Judecătoriei. Sarah și Bebeto au plâns și au mers după tatăl lor