Bugetul Ministerului Apelor și Pădurilor a fost suplimentat, din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, pentru realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie-mai 2019 pe cursurile de apă din 16 județe, printre acestea aflându-se și Sălajul. 

Potrivit Hotărârii de Guvern, publicată în Monitorul Oficial și intrată în vigoare din 19 iulie, fondurile vor fi utilizate în județele Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Vaslui, Vrancea. Sălajului i-a fost alocată suma de 1,2 milioane de lei pentru amenajarea râului Crasna, în localitatea Crasna – refacere consolidare mal și reprofilare albie.

Refacerea construcțiilor hidrotehnice grav afectate de viiturile produse, asigurarea secțiunilor de scurgere a cursurilor de apă afectate de inundații, precum și consolidarea malurilor în punctele critice reprezintă obiective pe termen scurt ale Ministerului Apelor și Pădurilor. Aceste lucrări au ca scop punerea în siguranță a localităților riverane și implicit scoaterea de sub efectul inundațiilor.

În perioada februarie-mai 2019, în judeţele menționate s-au înregistrat fenomene hidro-meteorologice periculoase care au dus la producerea unor importante pagube materiale. Ca urmare a cumulării precipitaţiilor căzute în acea perioadă, debitele au fost, în general, în creştere în majoritatea bazinelor hidrografice.

Cele mai importante creşteri de debite, cu depăşiri ale cotelor de apărare, s-au produs începând cu 27 aprilie pe majoritatea râurilor din România, valorile maxime fiind înregistrate în intervalul 1-31 mai 2019, când au fost depăşite cotele de apărare împotriva inundațiilor în mai multe bazine hidrografice. Pe sectoare ale râurilor din bazinele hidrografice Timiș, Bega, Sebeș, Someș, Tur, Mureș, Crasna, Olt, Argeș, Bârlad, Siret s-au produs eroziuni avansate ale digurilor, eroziuni ale malurilor şi colmatări ale albiilor, ceea ce  pune în pericol locuinţe şi obiective social-economice.

Articolul precedentPompierii sălăjeni, la intervenție în Maramureș
Articolul următorVolei Municipal Zalău și-a adus jucător din Finlanda