Chiar dacă veniturile din domeniul sănătăţii au crescut consistent ”atenţia la plic” încă mai funcţionează în spitalele din judeţ. Potrivit oficialilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău, actul medical nu este condiţionat de acest aspect, respectiv ”oferirea unor sume de bani”, iar în ultima perioadă, ultimii trei ani, la nivelul instituţiei nu au fost semnalate aspecte de acest gen. ”În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău nu se condiţionează actul medical de oferirea unor sume de bani. În ultimii trei ani nu au existat sesizări privind oferirea de sume de bani cadrelor medicale, dar aceasta nu înseamnă că o parte a personalului medical nu mai acceptă aceste <atenţii> care vin din partea pacienţilor. Încercăm constant să descurajăm aceste gesturi, pentru că generează o stare de disconfort atât pentru pacient şi familia acestuia, cât şi pentru cadrele medicale care îşi fac datoria corect şi e nedrept să generalizăm acest fenomen la întregul colectiv din cadrul unui spital’’, a precizat dr. Georgeta Fiţ – managerul SJU Zalău.
În cursul anului trecut, a fost lansat un proiect pilot numit sugestiv ‘’Ghidul Recunoştinţei’’ împreună cu Asociaţia Sprijin Independent pentru Spitalul Judeţean Zalău. Prin acest proiect se doreşte descurajarea practicii plicului oferit personalului medical. ”Mulţi pacienţi încă vin la spital cu ideea că trebuie să ofere astfel de atenţii pentru a beneficia de îngrijiri medicale de calitate. Unii dintre ei chiar insistă ca medicii sau asistenţii medicali să primească aceste plicuri, în semn de recunoştinţă pentru serviciile primite”, a adăugat managerul spitalului. Din dorinţa de a descuraja această practică, pacienţilor li se oferă o altă modalitate prin care pot să- şi exprime recunoştinţa. Potrivit reprezentantului celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, cei care doresc neapărat să îşi manifeste mulţumirea pentru serviciile primite, o pot face verbal, direct în cadrul secţiei sau pot lăsa o scrisoare de mulţumire. De asemenea, cei care vor în mod excepţional să facă o mică donaţie vor avea la dispoziţie urne speciale, amplasate pe holurile secţiilor sau în cadrul Serviciului Reprezentantul Pacientului. Până în prezent s-au amplasat patru urne însoţite de prezentarea proiectului care are ca mesaj: ”Recunoştinţa nu se pune în plic!”. Sumele colectate sunt folosite în cadrul aceleiaşi secţii unde au fost colectate, în beneficiul pacienţilor. Într-un an, se adună aproximativ 1.000 de lei într-o urnă. Urnele au fost amplasate cu scop exemplificativ, ca o alternativă elegantă la un gest incorect şi ilegal atât pentru pacienţi, cât şi pentru cadrele medicale.

Lista cu veniturile angajaţilor din SJU Zalău poate fi consultată pe site-ul www. spitalzalau.ro, secţiunea informaţii publice- raportări financiare – Venituri Nete Salariale Conf. Ord. M.S. 59/27.05.2010 (http://www.spitalzalau.ro/wp-content/uploads/2018/10/transparenta_veniturilor_30.09.pdf).

sursa foto: amfms.ro

Articolul precedentAl treilea deces cauzat de gripă în județul Sălaj
Articolul următorLa Zalău, Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Angajatorii, aşteptaţi cu oferte