Unul din cele trei proiecte din judeţul Sălaj înscrise în competiția națională de proiecte „RO SMART în Țara lui Andrei” a trecut de prima etapă. Este vorba de Rare Hub – Sistem naţional de conectare şi îngrijire a bolilor rare inițiativă a sălăjencei Dorica Dan, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Boli Rare din România.  

Proiectul, ce a fost depus la domeniul Sănătate, îşi propune să conecteze resusele care există la nivel naţional pentru îmbunătăţirea accesului la diagnostic şi îngrijire pentru pacienţii cu boli rare din România. Principalele obiective sunt: construirea unui Manager de caz virtual pentru pacienții cu boli rare; implementarea sistemului virtual în cadrul unui proiect pilot care include comunicarea pacienților cu serviciile de care au nevoie cu sprijinul managerilor de caz și a managerului de caz virtual din județele Sălaj, Bihor, Cluj, Timiș, Dolj, Iași și municipiul București, îmbunătățirea accesului la informare privind bolile rare și promovarea proiectului, actualizarea permanentă a informațiilor online și monitorizarea implementarii.

În competiție, din Sălaj au fost înscrise trei proiecte, respectiv:  „Fii Informat! Circulă În Siguranță! Ajungi Sănătos Acasă!”, depus de Primăria comunei Marca, la categoria Transport, „Arhitectul Orașului Meu” -Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Zalău – categoria Educație și Rare Hub – Sistem naţional de conectare şi îngrijire a bolilor rare – categoria Sănătate, depus de Dorica Dan.

Cei care au dorit să susţină aceste proiecte au putut exprimându-și votul, până în 15 noiembrie, pe site-ul taraluiandrei.ro/ro-smart. Votul publicului înseamnă 20 la sută din punctajul unui proiect în prima etapă a competiției RO SMART., Astfel, în urma votului publicului, pe lista proiectelor semifinaliste se regăsește doar unul din Sălaj – Rare Hub – Sistem naţional de conectare şi îngrijire a bolilor rare.

După votul publicului și prima evaluarea a juriului, proiectele ajung în etapa a doua, cea în care inițiatorii vor susține ideea în fața juriului. Până în 23 noiembrie vor fi evaluate proiectele finaliste, iar în 24 noiembrie vor fi anunțați câștigătorii.

Competiția RO SMART finanțează proiecte în care tehnologia e pusă în slujba oamenilor și rezolvă problemele cu care se confruntă societatea, eficientizează consumul de resurse, îmbunătățește serviciile publice, crește calitatea vieții cetățenilor sau reduce cheltuielile pe termen mediu și lung pentru comunitate. „Pentru a crește satele și orașele din România cu ajutorul tehnologiei, căutăm soluții smart în domeniile: educație, infrastructură, sănătate, siguranță, transport, agricultură, energie și mediu. Proiectele trebuie să fie dezvoltate pentru binele comunității și să aibă impact în rândul cât mai multor cetățeni”, este mesajul organizatorilor. Câştigătorii pot primi până la 45.000 de euro și consultanță pentru implementare.

Articolul precedentLa Şimleu Silvaniei, concert caritabil cu Paula Seling
Articolul următor“Chemistry Experiments a European Approach”, proiect al unui liceu șimleuan – exemplu de bună practică